Aktywne Wpisy

splinter96 +112
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

HoroLive +21
Wynajmuje mieszkanie ok 3 lata, nagromadziłem tam pełno rzeczy, mam pełno książek, ubrań. Mieszkanie było puste, pokupowałem tam meble, łożko, pralke, lodówke, rolety, karnisze, jakiś dywan. Wszystko praktycznie urządzałem. (wszystko jest moje mam paragony). Właściciel mieszkania ogłosił, że mieszkanie idzie na sprzedaż.
Da się jakoś to zablokować? Co teraz z tymi rzeczami co kupiłem zrobić. Chodzę od rana zdenerwowany nie wiem co robić.
#nieruchomosci #kiciochpyta
Da się jakoś to zablokować? Co teraz z tymi rzeczami co kupiłem zrobić. Chodzę od rana zdenerwowany nie wiem co robić.
#nieruchomosci #kiciochpyta

Tytuł: Złota pagoda
Autor: Yukio Mishima
Gatunek: literatura piękna
Ocena: 10/10
★★★★★★★★★★
Złota pagoda to pewnego rodzaju dziennik, opowiadający dramatyczne losy młodego, odrzuconego przez otoczenie chłopaka ze wsi z powodu jego wady wymowy oraz brzydoty. Wynikający z bycia mnichem silny związku jego ojca z buddyzmem zen determinuje jego przyszłość. Mizoguchi wyrusza do klasztoru w Kioto, gdzie ma go czekać – jak się okazuje – świetlana przyszłość. Akcja dzieje się w trakcie i po II wojnie światowej, zapewniając nam dodatkowo ciekawe spojrzenie na to co się wtedy działo. Warto też dodać, że historia jest oparta na prawdziwych wydarzeniach.
Ta książka ukazuje nam przemianę głównego bohatera z żyjącego w świecie fantazji dziecka do nihilisty, niemającego oporów by cofnąć się przed niczym. Do samego końca nie mamy pewności, w którą stronę odpłynie. Czasami wręcz trudno nadążyć za jego przeistaczaniem się. Autor nie ocenia go po jego czynach, choć ja początkowo gdy czytałem tę książkę poszedłem o krok w przód i usprawiedliwiałem go. Z czasem jednak ja sam przybrałem tę obojętność. Granica pomiędzy dobrem, a złem jest tutaj bardzo cienka i sami właściwie możemy zdecydować co było tym, a tym. Świat w tej powieści jest tak pełen treści, że nasza rzeczywistość blednie. Gdyby chrześcijański Bóg istniał musiałby pokłonić się Mishimie.
Silny wpływ na to jaki akurat jest Mizoguchi mają w szczególności dwie osoby: Tsurukawa – kolega z klasztoru – będący pierwszą osobą, która go zaakceptowała oraz Kashiwaga – kaleki student – który wyleczył go z jego kompleksu jąkały. Można powiedzieć, że Tsurukawa spętał jego 'skłonności', a Kashiwaga je uwolnił, doprowadzając do wybuchu płomienia w jego duszy.
Bardzo ciekawym motywem jest zaszczepiona w nim przez jego ojca fascynacja pięknem, a konkretnie pięknie tytułowej złotej pogody, będącej według niego najpiękniejszym widokiem na świecie, o czym zresztą sam Mizoguchi będzie się mógł przekonać. Złota pogoda zawładnęła jego życiem, stając się dla niego czymś bardzo istotnym w jego życiu. Wspomniałem, że to Kashiwaga doprowadził do wybuchu płomienia w jego duszy, ale to złota pagoda tym płomieniem pokierowała. Piękno zresztą przewija się tutaj nie tylko w samej złotej pagodzie, ale też w malarstwie, przyrodzie, tekstach buddyjskich czy sztuce układania kwiatów. Mishima dał nam niepowtarzalny kontakt z pięknem w japońskim wydaniu. To piękno silnie kontrastuje z brzydotą ludzkich dusz.
Interesujące jest też przedstawienie filozofii zen w nie tak idealistyczny, a wyważony sposób. Bycie akolitą w klasztorze zen nie pozbawia naszego protagonisty oczu. Widzi wszystko takie jakim jest, nie poddając tego spojrzenia obróbce. Poznajemy jej mądrość nie z perspektywy fanatyka, tylko kogoś świadomego.
Od pewnego momentu można właściwie przyjąć, że Mizoguchi oszalał. W końcu porzucił świat fantazji na rzeczy racjonalności by potem podejmując same irracjonalne decyzje zburzyć wszystko co udało mu się zbudować i było dla niego ważne. Destrukcja to słowo idealnie obrazujące to co się właściwie stało z jego życiem. Myślę, że mogę śmiało porównać Mizoguchiego do feniksa położonego na szczycie złotej pagody. Destrukcja z tej perspektywy staje się remeidium na jego życie, pozwalającym mu się zrodzić na nowo z popiołów.
#bookmeter #japonia #iiwojnaswiatowa #buddyzm #2wojnaswiatowa #ksiazki #czytajzwykopem #ksiazka
źródło: comment_1595149254U7IOHuiEc8vKWNbLhq5ivw.jpg
Pobierzhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Yukio_Mishima