Wpis z mikrobloga

Czy mogę prosić o pomoc w zakupie routera ?
Internet z #moico na światłowodzie.
Prędkość 350 mb/s (za rok 1000 mb/s)
Używany tylko przez wi-fi.
Mieszkanie 60 m2, 2 laptopy, tv i jakieś tam pierdoły.
Myślałem nad:
- MikroTIK RBD52G-5HacD2HnD-TC
- ASUS RT-AC1300G Plus V2
Ktoś doradzi który będzie lepszy ? Czy coś innego wziąć ?
Budżet 250 - 330 zł.
#swiatlowody #swiatlowod #router
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlNeri: asusy mają gówniany soft i problemy z aktualizacjami. Też chciałem asusa ale po poczytaniu w necie problemów ludzi odpuściłem sobie markę
Mikrotiki są mega spoko i konfiguracyjnie można robić z nimi cuda. Ale z tego co widzę ten który wrzuciłeś max na 5G zestawia połączenie na 867 Mbit/s. Więc w praktyce na symetryku po wifi przy dobrym zasięgu będziesz miał neta max 400Mb/s.
Ja w podobnym budżecie kupiłem archera
  • Odpowiedz
@AlNeri: Dorzucimy coś od siebie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Spośród tych dwóch co wymieniłeś to na pewno MikroTik, aczkolwiek, konfiguracyjnie jest najtrudniejszy z takich typowych "domowych" routerów.
Asus niech odpadnie, TP-Link Archer - no spoko, sporo ludzi używa i chwali sobie u nas ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do Wi-Fi - ojjjj, żebyś się później nie zdziwił. Wi-Fi to śliski temat i to bardzo, a czynników jest tyle, że
  • Odpowiedz
@AlNeri: Jeśli to przejściowo to bierz tplinka, a potem i tak albo wydasz taczkę siana na znośny router ax oraz karty sieciowe/ap, albo rozprowadzisz kable, bo wifi z takimi prędkościami nie jest proste. Sam mam 2 ściany i jakieś 2,5m i wyciągam ~270 na GC-WB1733D-I
  • Odpowiedz
@MOICO: mi speedtesty pokazują zawsze po wifi okolice 400 down i podobnie up. Stabilnie i żadnych problemów. Jest trochę sieci od sąsiadów ale wszystko daje radę. Zobaczymy co będzie jak się przesiądę za jakiś czas na jakiś ruter z ax.
  • Odpowiedz
@MOICO: Dzięki. To jeszcze jedno pytanie do Ciebie bo rzeczywiście chciałbym podpiąć się przez kabel ale deweloper zrobił gniazdo do światłowodu nad wejściem do mieszkania w skrzynce rozdzielczej. Z tej skrzynki dalej do pokoju idą tylko kabel koncentryczny i kabel telefoniczny.
Jest opcja aby zdziałać jakieś cuda i dać jakiś konwenter lub switch w tej skrzynce i puścić dalej internet z gniazdka światłowodowego kablem kocentrycznym lub telefonicznym do pokoju ?
  • Odpowiedz
@AlNeri: Nie dajemy takich cudów ( ͡° ʖ̯ ͡°) jedynie co, no to dostajesz urządzenie, które ogarnia sygnał ze światłowodu na kabel miedziany i wtedy podpinasz sobie router. Trochę dziwna akcja, że nie masz miedzianego okablowania po mieszkaniu rozprowadzonego ( ͡° ʖ̯ ͡°) jest jeszcze możliwość "puszczenia" internetu przez sieć elektryczną za pomocą adapterów - tp-link ma takie w ofercie np. Nie
  • Odpowiedz