Wpis z mikrobloga

1. Zrób obiad wegański.
2. Stwórz gadżet, oszczedzający czas.
3. Wykonaj 30 000 kroków jednego dnia i udokumentuj to screenem z używanej apki.
4. Spędź dzień w miejscu swojego zamieszkania jak turysta - zwiedzaj, rób zdjęcia, przesiaduj w knajpach, kup jakąś pamiątkę.

Pierwsze zadanie będzie pierwsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zrobiłam dzisiaj na obiad bezglutenowe wegańskie danie z boczkiem.
A tak serio to bez boczku xD

Mircy i Mirabelki, przed Państwem: curry na winie!

Do woka szły po kolei: oliwa, dwie cebule (piórka), cztery ząbki czosnku #pdk (rozgniecione), kawałek świeżego imbiru (starty), różyczki kalafiora, dwie papryki i jedna duża cukinia (pokrojone na wcanie nie małe kawałki). Następnie wlałam mleko kokosowe (jedną puszkę) i wodę (1l), po czym dodałam przyprawy: kolendrę (ziarna), kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz (na oko) oraz pół opakowania curry w proszku.

Curry zaserwowałam sobie i niebieskiemu z jaśminowym ryżem.

#mirkowyzwanie
faramka - 1. Zrób obiad wegański.
2. Stwórz gadżet, oszczedzający czas.
3. Wykonaj ...

źródło: comment_1598905444u90iPViicWAyta4ftxmSjo.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kurła, znowu zapomniałam kartki z nickiem i datą ()
Ale żarełka wyszło na dwa dni, to jak nie zapomnę to jutro zrobię fotkę z brakującym elementem.
  • Odpowiedz
@faramka: Spróbuj curry po japońsku. Jest słodsze i łagodniejsze. Z tego co wiem, można i po wegetariańsku zrobić. I na dodatek nie jest takie wodniste.
Tak do słodkości potrzebujesz jeszcze marchew, starte jabłko i miód. Dodatkowo ziemniaki i przyprawę garam masala.
  • Odpowiedz
@Chrystus: dzięki! :)
Zwykle na takie proporcje warzyw daję dwie puszki mleka i bez wody, ale wtedy danie jest cięższe. Dzisiaj wyszła taka bardziej zupa, co też okazało się całkiem OK.
  • Odpowiedz