Wpis z mikrobloga

Auto kupione 1.05.2020, termin rejestracji - 180 dni dni. Dzwonię 11.09.2020 do urzędu, żeby dowiedzieć się, jak w czasach pandemii wygląda rejestracja i dowiaduję się, że najbliższy termin na złożenie wniosku to 16.10.2020, czyli auto będzie zarejestrowane najpóźniej do 17.11.2020. Czyli 1,5 miesiąca po terminie. Wejść z ulicy i złożyć wniosku (najprawdopodobniej) nie mogę. Jest sens robić jakieś ruchy w stylu wysłania wniosku o rejestrację pocztą, żeby go odrzucili z powodów braków formalnych? Albo np. złożyć "czynny żal" (tzn. coś jakby czynny żal, bo to nie przestępstwo/wykroczenie) do starosty?
#prawo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ripp1337 A to nie możesz zglosic tylko zakupu w tym terminie a rejestracja później? Tak dobrze się nie znam bo nie kupuje akurat samochodu ale wydaje mi się że termin zgłoszenia zakupu to 180 dni a przerejestrowania nie jest określony więc wydaje się że wystarczy że zgłosisz zakup bez wniosku o rejestrację, ale pewności nie mam.
  • Odpowiedz
@ripp1337 Art. 78.2 PoRD Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

Termin ten został wydłużony ustawą o szczególnych rozwiązaniach(...) do 180 dni. Ja tu nie widzę obowiązku przerejestrowania tylko obowiązek zawiadomienia starosty, zatem go zawiadom :) No chyba że masz auto sprowadzone wyrejestrowane to wtedy jest obowiązek rejestracji w
  • Odpowiedz
@ripp1337 Kto:

1) będąc właścicielem pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej wbrew przepisowi art. 71 ust. 7 nie rejestruje pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

2) będąc właścicielem pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wbrew przepisowi art. 78 ust. 2 pkt 1 nie zawiadamia starosty o nabyciu lub zbyciu pojazdu
  • Odpowiedz
@vertical: w sumie masz rację - nie ma tu sankcji za nieprzerejestrowanie. tak się zestresowałem, że umiejętność czytania ze zrozumieniem mi zaszwankowała. nabycie pojazdu zgłosiłem w terminie 30 dni przez ePUAP, więc luz. dzięki, kamień z serca
  • Odpowiedz
@ripp1337 Nie ma sprawy, przy okazji sam się dowiedziałem jak to naprawdę jest bo z artykułów w necie nic nie wynika, w niektórych piszą o zawiadamianiu w innych o przerejestrowaniu.
  • Odpowiedz