Wpis z mikrobloga

@michal_gol: Użytkuje tą kawę od ponad roku, z ekspresem się nic nie dzieje. Jest na bieżąco czyszczony.

Kawa, sama w sobie dla Mnie i rodziny jest najlepszą z testowanych dwu, a nawet trzykrotnie droższych kaw.

Raz kupiłem małą kawę "bio", do dziś ją trzymam jako nawóz do kwiatków xD
  • Odpowiedz
@Radwiat: Szczerze powiem, tak.
Ewentualnie ekspress JURA, ale za 2k chyba nie znajdziesz.

Saeco, Philips i DeLongi odradzam. 2 znajomych i ciotka na dzień dobry mieli z ekspresem problemy.
Po tygodniu lub miesiącu, takie pierdoły, a dyskwalifikowały ekspres do robienia
  • Odpowiedz
@Crea: 756 za 2090 3 ziarenko czyli maksymalnie w prawo?
Ja ustawiłem na najdrobniejsze mielenie maksymalnie w lewo i powiem szczerze, że kawa wychodzi dużo mocniejsza niż na grubym mieleniu co w sumie wpływa na oszczędność, tylko czy młynek bardziej nie dostaje ?
Ciekawe czy jakimś sposobem można odblokować 5 mocy kawy, co jest możliwe w wyższych modelach.
  • Odpowiedz
@Greiz: im grubsze ziarno tym słabsza kawa. Młynek ciężko zajechać, no chyba, że będziesz sypał żwir :)
Mam trzecie od lewej. W tej konfiguracji kawa najbardziej mi smakuje. Testuj, próbuj :)

O żadnym 5poziomie nie słyszałem.
  • Odpowiedz
@Crea: Czyli masz najgrubiej mielone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chodzi o to, że w 756 jest 3 stopnie mocy kawy (ilości) a np w 779 jest 5 stopni.
  • Odpowiedz
@Greiz: Nie, najgrubiej jest max w prawo, ja mam 3 od lewej (4 możliwe)

Mylisz funkcje, bo 779 ma ustawienie mocy kawy na 5 poziomach (elektronicznie)
Ale dalej masz manualne ustawienia grubości mielenia na boku ekspressu koło zaparzacza.

A stopień mocy kawy mam na max.
  • Odpowiedz