Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 19
Ciekawy dokumenty o #skinhead. Polecam. Oj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą, to śmieszna jest historia polskich kapel "ojowskich" - RAC- neofaszystowskich tak naprawdę. Bo tak naprawdę, te typy nie miały pojęcia na swój styl muzyczny, a coś gdzieś kiedyś było na wyspach i jeden z nich bardziej ogarniętych przywlokł do macierzy i powiązał, to ich.

Potem, zaczęli zżynać wszystko od polskiego punka w latach 80/90.
Konkwista 88, czy Honor itp. na początku wszystko zasysali od panków rodzimych. Konkwista niedaleko miał na koncerty Sedesu i Paraszczuka - wszak z jednego miasta są...
Umcy umcy i teksty o wielkiej Polsce, nienawiści do innych ( ta, w tamtych latach to pewnie widzieli innych rasowo tylko w telewizji i to w sobotę w kinie wieczornym - bo satelitarna tv i kablówki dopiero raczkowało)

Nadal man beke, jak wspominam swoją młodość i z kim musiałem się ganiać po ulicach Wrocławia... Fajne czasy. Pozdrawiam #pdk

PS Dla zainteresowanych młodszych nie znających początku tematu punk/skin- odsyłam do filmu "Romper Stomper" ( ͡~ ͜ʖ ͡°). W komentarzu clip z filmu. Oj!

#punkrock #punk #filmydokumentalne #dokument #angielskizwykopem
#szunispoleca #film #filmnawieczor #neuropa #4konserwy
s.....s - Ciekawy dokumenty o #skinhead. Polecam. Oj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą, to śmi...
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szunis: urodzilem sie w latach 80tych, wiec wlasciwie nie mam o tym pojecia poza domysłami i jakimis probami argumentacji przyczynowo skutkowej.
Dodatkowo nie bardzo sie odnajduje w tych jak to nazwales neofaszystowskich kapelach. W probach kategoryzowania muzyki typu punkrock opieram sie na neu velle czyli nowej fali wywodzacej sie z niemiec i ... wlasciwie uswiadomiles mi, że poza znajomoscia kapel/utworów - nie bardzo wiem z jakigo gruntu, co bylo impulsem
  • Odpowiedz
@szunis: nie wyslales linka do discorda. Swoja droga poznalem osoby zarówno z antify jak i skrajnej prawicy czyli jak ich nazywasz - nacjonalistów.
Obydwie strony mają swoje racje. To tylko kwestia gdzie chcesz przynalezec - gdzie widzisz korzysci z przynaleznosci (nawet z samego popierania danej ideii)
  • Odpowiedz