Aktywne Wpisy

tytanowyy +93

iquiet +32
Tak było jak tylko wojna się rozpoczęła na Ukrainie.
Jechałem równo z Ukraińcami a wykopki ze mną, że jestem od ruskich itd.. A dziś Ci sami mają dość Ukraińców w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jechałem równo z Ukraińcami a wykopki ze mną, że jestem od ruskich itd.. A dziś Ci sami mają dość Ukraińców w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: image_picker_3DD893EF-7328-49A5-B8B1-C958C672F25A-18916-000001B98638DA4E
Pobierz

#legodamwa <--pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy: https://brickset.com/sets/ownedby-ziomal
W marcu z okazji dnia kobiet #lego wypuściło zestaw, który miał być hołdem dla Amelii Earhart (ur. 24 lipca 1897) - amerykańskiej "pilotki" (nie wiem czy to się powinno odmieniać), dziennikarki i autorki książek.
Ustanowiła ona wiele rekordów dotyczących prędkości i wysokości lotu. W 1928 jako pierwsza kobieta przeleciała nad Oceanem Atlantyckim, 4 lata później ponownie przeleciała nad Atlantykiem, jednak tym razem samotnie w roli pilota.
W 1937 podjęła próbę okrążenia planety wzdłuż równika, jednak nie była to niestety próba udana. Po 40 dniach podróży (i przebyciu 3/4 całej drogi) jej samolot (wraz z Amelią i jej nawigatorem Fredem Noonanem) zaginął w pobliżu Wysp Feniks na środkowym Pacyfiku. W 1939 została oficjalnie uznana za zmarłą.
Więcej o niej możecie poczytać np. na polskiej Wiki lub angielskiej Wiki.
A wracając do lego: dzisiejszy zestaw przedstawia Lockheed Vega - samolot, na pokładzie którego nasza bohaterka przeleciała nad Atlantykiem.
Lego Promotional 40450
Liczba elementów 200
Zestaw z roku 2021
Cena katalogowa: ??? Zestaw był dorzucany w marcu jako gratis przy zakupach za 100 USD/100 GBP.
Dodatkowo dało się go kupić za 1500 VIP punktów w sierpniu (w centrum nagród generowało się kupon) - czyli za około 50 zł. Obecnie lata na allegro za około 100-110 zł
#samoloty #ciekawostkihistoryczne #lotnictwo
źródło: comment_1634810308xxr9Wpjr6mhOAWlN75yvqE.jpg
PobierzNie podrozal
@piotrveyner: pewnie właśnie z tego względu, że za VIP punkty go można było dostać