Wpis z mikrobloga

Od #mirkowyzwanie otrzymałem następujący zestaw:
1. Wspólna wycieczka z mapą i kompasem - żadnych telefonów!
2. Namaluj jesienny pejzaż.
3. Jesień to to wykopki - zrób danie z ziemniaków

Wybrałem 3 zadanie, gdyż aktualnie jestem na kwarantannie i wycieczka nie wchodziła w grę a z malowaniem bardzo średnio u mnie. W przyszłej edycji wybiorę jednak coś trudniejszego dla mnie.

Przepis znalazłem na sieci i delikatnie go zmodyfikowałem.

Ziemniaki pieczone faszerowane salami i serkiem.

Składniki:
3 średnie ziemniaki
2 łyżki serka śmietankowego
6 plasterków salami
ser żółty około 10dag
papryka zielona i czerwona
oliwa do smarowania
czosnek granulowany
płatki chili
natka pietruszki

1. Myjemy ziemniaki, smarujemy oliwą i wkładamy w naczyniu do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, około 50 minut

2. W tym czasie kroimy salami, natkę pietruszki, ser żółty, papryki i mieszamy z serkiem i przyprawami

3. Wyciągamy upieczone ziemniaki (możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli przebijamy ziemniaka bez znacznego oporu to są one upieczone)

4. Kroimy ziemniaki wzdłuż dłuższej średnicy i wydrążamy środek, który również dodałem do farszu (trzeba uwaząć żeby nie zepsuć ziemniaka, mi się jeden zepsuł)

5. Po nałożeniu farszu do połówek ponownie wkładamy ziemniaki w naczyniu do piekarnika na kolejne 30min.

6. Przed wyjęciem położyłem na wierzch plasterek sera żółtego dodatkowo

7. Podałem z łyżeczką kwaśnej śmietany na górze i posypałem oregano

Robiłem to danie pierwszy raz i chyba ostatni. Dużo czasu zajęło mi zrobienie tej potrawy. W sumie efekt chyba nie był zły ale smakowo coś mi tu brakowało.
  • 10