Aktywne Wpisy

KrolWlosowzNosa +104
Piękna to była ceremonia przekazania, wielka radość i cudny weekend za kółkiem wspaniałego wozu.
Jak nie jestem samochodowy, to ten wóz chodził za mną od czasu premiery. Jak już przyszło do potrzeby zakupu, to inne auta oglądałem trochę proforma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mazda #motoryzacja
Jak nie jestem samochodowy, to ten wóz chodził za mną od czasu premiery. Jak już przyszło do potrzeby zakupu, to inne auta oglądałem trochę proforma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mazda #motoryzacja
źródło: 1000036947
Pobierz
piururo +61
Myślałem, że mnie to nie spotka, że takie rzeczy to głównie w mediach, ale jednak. Mam jedno mieszkanie, które obecnie wynajmuję (bo w przyszłości planuję tam zamieszkać) i obecni lokatorzy przestali po prostu płacić. Ojciec, matka i dziecko. Płacili przez rok, teraz rzucili oboje robotę i ch**. Przez jakiś czas gość jeszcze odpowiadał na SMSy, że on znajdzie jeszcze pracę, żeby nie przesadzać itp. i że zapłaci, a już prawie 3 miesiąc

Od stycznia zaczyna mi się kontrakt, w związku z czym zostałem poproszony, żeby już w pierwszej połowie grudnia założyć działalność, aby dopełnić formalności związanych z samym podpisaniem kontraktu.
Teraz zaczynają się schody - jako że nie mam kompletnie pojęcia o tym jak B2B dokładnie działa, zastanawiam się nad skorzystaniem z biura księgowego. Z drugiej strony czytałem, że w przypadku kiedy wystawiam jedną fakturę miesięcznie, jest to zupełnie zbędne i powinienem sobie poradzić sam. Może ktoś poradzić, w jaki sposób wygląda wystawianie przykładowej faktury?
Druga sprawa, samo założenie działalności - wiem, że nie należy jej zakładać pierwszego dnia miesiąca, ze względu na ulgę na start. Natomiast zastanawiam się nad wyborem formy opodatkowania. Czy bardziej opłaca się ryczałt (12%) czy może liniówka+IPBOX (o którym to wiele osób pisze, że może się odbić czkawką po 5 latach)?
Co do pierwszego pytania - czy ktoś ma do polecenia jakieś biuro księgowe, najlepiej w #krakow ? Czy może takie wynalazki jak infakt czy wfirma działają okej?
#programista15k #programowanie #jdg #b2b #dzialalnoscgospodarcza #nowylad #infakt
IMO lepiej zapłacić tą stówkę i mieć święty spokój z jpk, zus, us, vat [jeśli jesteś płatnikiem] a i jakieś koszty Ci odpowiednio zaksięgują.
Komentarz usunięty przez autora
A co do drugiego pytania - lepiej ryczałt czy liniówka? Słyszałem, że na ryczałcie mocno spada zdolność kredytowa...
Ale też i czytałem, że w związku z tym, iż wielu programistów przeskoczy na ryczałt po nowym roku, możliwe że banki zaczną inaczej na to patrzeć.
Ogólnie z różnych kalkulatorów wynika, że ryczałt dla mnie najbardziej się opłaca, tym bardziej, że nie będę miał za wiele kosztów (chyba że o czymś nie wiem :D ). Jedyne o co się martwię, to własnie ta zdolność.
@zibizz1: a, że ogólnie na JDG zdolność spada, to wiem. Czyli generalnie mogę się pożegnać z myślą o kredycie w 2022 :(
Komentarz usunięty przez autora
@Benio_Czarodziej: chyba że jesteś VATowcem
Do wyboru formy opodatkowania raczej potrzebny jest doradcą podatkowy a nie księgowy, bo księgowy nie może doradzać takich rzeczy zgodnie z prawem.
@elric: forma opodatkowania (liniowka a ryczałt) nie mają nic wspólnego z byciem VATowcem. Dwie różne rzeczy od siebie