Wpis z mikrobloga

https://youtu.be/LtNBRgJ7qtc

Insulinooporność nie istnieje!! cz. I

Istnieje tylko GLUKOZOoporność!!!

Diety niskowęglowodanowe świetnie sprawdzają się przy glukozooporności, ponieważ insulinooporność "nie istnieje" ze względu na białka GLUT transportujące glukozę niezależnie od poziomu insuliny w organizmie za pomocą kinazy AMPK. ;)

"AMPK bierze udział w regulacji metabolizmu lipidów i glukozy, dlatego też enzym ten wydaje się jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za utrzymanie energetycznej homeostazy w organizmie. Aktywacja tego heterotrimerycznego białka prowadzi do zahamowania szlaków anabolicznych na korzyść procesów, w wyniku których powstaje ATP. Aktywność AMPK jest także regulowana przez hormony i cytokiny, kwasy tłuszczowe, oraz reaktywne formy tlenu. W odpowiedzi na aktywację AMPK obserwowany jest większy wychwyt glukozy przez komórki mięśni szkieletowych oraz wzrost tempa utleniania kwasów tłuszczowych w mitochondriach. ⏩☝Co ciekawe, zwiększony transport glukozy do mięśnia w wyniku aktywacji AMPK może się odbywać niezależnie od aktywacji szlaku insulinowego. "⏪☝

https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/35631/25829

https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=8207&language=en

Stała Michaelisa dla glukozy 18-108 mg/dl Km=1-6mM

"Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi, mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom glukozy we krwi."

J. Bryła: Regulacja metabolizmu komórki.

Glukozooproność, jak jej przeciwdziałać oraz gdzie leży przyczyna….

Glukozooporność leczymy poprzez ograniczenie węglowodanów za pomocą diety niskowęglowodanowej, przez ograniczenie węglowodanów oraz tłuszczów na dietach wysokowęglowodanowych, poprzez zwiększenie ilości błonnika w diecie oraz białka, co wpływa bezpośrednio na dostępność owej energii AMPK w komórkach. Większe ilości białka oraz błonnika w diecie wpływają na dostępność energii/na strawność białek, węglowodanów oraz tłuszczów.

W takiej sytuacji potencjał energetyczny komórki AMPK zmniejsza się i komórki otwierają się na glukozę.

Dlaczego komórki organizmu zamykają się na glukozę?

Komórki zamykają się się na glukozę, ponieważ przy wysokim potencjale energetycznym aktywowanym tłuszczem egzogennym (szczególnie tłuszcze nasycone, palmitynian) oraz endogennym (szczególnie tłuszcze nasycone prirogronian->acetyloCoA->palmitynian cykl Randle`a) glukoza jest toksyczna dla organizmu (szczególnie przy podwyższonym poziomie insuliny na czczo).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5831524/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508370/

https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-4131(16)30111-5.pdf

Z podobną sytuacją, czyli z zamykaniem się komórek organizmu mamy do czynienia przy transporcie cholesterolu przez błony komórkowe – obserwujemy wtedy podniesiony poziom cholesterolu całkowitego oraz VLDL-->LDL, obniżony poziom trójjodotyroniny np. w miażdżycy :D

Jednak konsekwencje takiego stanu rzeczy są inne i zależą od modelu żywieniowego.

https://www.researchgate.net/figure/Role-of-mitochondrial-function-in-cholesterol-trafficking-across-mitochondrial-membranes_fig1_234087911

https://www.researchgate.net/figure/mpact-of-mitochondrial-dysfunction-on-cholesterol-trafficking-across-mitochondrial_fig2_234087911

https://d3i71xaburhd42.cloudfront.net/8562097dc9bc87b122d7046d0a0c1d1e06ab06ad/500px/5-Figure3-1.png

W przypadku modelu wysokotłuszczowego »»»»»

Enzym glukokinaza (trzustka i wątroba) jest enzymem adaptacyjnym dzięki któremu następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50% przy podobnym poziomie glukozy co w diecie wysokowęglowodanowej. Poziom trójjodotyroniy w organizmach wysokotłuszczowców również wygląda inaczej niż w przypadku modelu wysokowęglowodanowego. Wynika to z fizjologii ludzkiego organizmu/ diety wysokotłuszczowej.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131198

W związku z tym prawidłowo prowadzone diety niskowęglowodanowe idealnie sprawdzają się w walce z glukozoopornością i są mega bezpieczne. :)

Gdy dodamy do tego wysiłek obniżający potencjał energetyczny komórki AMPK (ilość szczawiooctanu, tlenu, wolnych kwasów tłuszczowych w mitochondrium) szybko znikają problemy z nadwagą, cukrzycą, miażdżycą.... :D

To jest tak/ie proste, że nie może być prawdziwe, dlatego sprzedaje się suple i leki na potęgę. :D A wystarczy tylko zmniejszyć ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie wysokowęglowodanowej do 10-25% zależnie od przypadku oraz spożywać węglowodany w ilości 50-60% kcal.

W przypadku diety wysokotłuszczowej należy ograniczyć węglowodany do 5-15% kcal i tłuszcze do 65-70% kcal oraz dodać trochę błonnika. Następnie pozostaje nam tylko obserwować jak poziom insuliny, apoB-100, dopełniacza C3, C4, C5, TG, hsCRP na czczo ulega obniżeniu z miesiąca na miesiąc.

CDN.

#dieta #dodzo #drkwasniewski #wysokotluszczowa #dietaoptymalna #niskoweglowodanowa #zywienieoptymalne #lchf #albotlustoalbowcale #dietetyka #nauka #zdrowie #ketoza #odchudzanie #insulinoopornosc
#wiedza #dietajaponska #keto #gruparatowaniapoziomu
NooB1980 - https://youtu.be/LtNBRgJ7qtc

Insulinooporność nie istnieje!! cz. I

I...

źródło: comment_1644495209pXPBa6czRCN4H2M2eUDAQ8.jpg

Pobierz
  • 31
Nie znam się, ale łap plusa bo duzo informacji zebrałeś do kupy i ładnie opisałeś. Niech teraz jakiś wykopowy profesor to zrecenzuje
@NapadNaApteke: Tłuszcze zemulgowane (tłuszcz mleczny i żółtka) "nie potrzebują" żółci. Tłuszcze rozpuszczają kamienie, które tworzą się w przewodach żółciowych, pęcherzyku żółciowym.... z powodu spożywania węglowodanów i zbyt małej ilości tłuszczów.

However, the K-values of patients with PSC were significantly higher than those of patients without liver disease, suggesting increased glucose metabolism in PSC
tissue.
https://jnm.snmjournals.org/content/jnumed/46/7/1158.full.pdf

Zrobisz co uważasz za słuszne, patrząc na twoja wagę. Nie wygląda to najlepiej.
@NapadNaApteke: Olej MCT potrzebuje żółci, gdyż jest produkowany z olejów roślinnych- bardzo często małe ilości rzędu kilku ml powodują już biegunki.

Tłuszcze zemulgowane z masła, śmietany, śmietanki, serów żółtych, pleśniowych, twarogowych, mleka, maślanki, żółtek są łatwo trawione przez Ludzi. Żadne inne tłuszcze nie mogą się z nimi równać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Strawność rzeczywista tłuszczu mlecznego jest bardzo wysoka i wynosi 97-99%.
Przyczynia się do tego wysoki