Wpis z mikrobloga

Ktoś robił przelew w USD z Aion Banku (najlepiej do Interactive Brokers)?

W teorii wygląda obiecująco. Darmowe przelewy zagraniczne (właśnie próbuję przetestować), a do tego przewalutowanie po kursie bankowym (to już sprawdziłem i to mogę potwierdzić). Jest opłata miesięczna 19.99 (której można nie płacić, przy zamrożeniu 5k PLN na koncie), ale generalnie, w moim przypadku, nawet przy opłacie darmowe przelewy i darmowe przewalutowanie po dobrym kursie w teorii może to dobrze rekompensować.

Próbuję zrobić przelew do Interactive Brokers, bezpośrednio w USD.

Problem w tym, że wybierając metodę depozytu w IBKR jako USD, dostaję coś takiego (numery podmieniłem, ale wygląda to mniej więcej tak).

Jaki Kraj odbiorcy tutaj właściwie trzeba wpisać?

W sekcji Wire Funds to Beneficiary/Account Title jest Hungary, czyli Węgry. Natomiast wtedy formularz mi się pluję, że chcę dostać numer konta o długości 26-28 cyfr.

W sekcji Beneficiary Bank, mamy już United States. Po wybraniu USA, nie pluje się już o długość konta, ale też w żaden sposób nie waliduje tego numeru konta)

Ktoś podzieli się doświadczeniem? Ktoś z was przelewał w USD do IBKR skądś indziej??

#aion #aionbank #gielda #interactivebrokers #januszeinwestowania
anonimowy_programista - Ktoś robił przelew w USD z Aion Banku (najlepiej do Interacti...

źródło: comment_1654268410xksOQ7fVDtXoFp73MiJ376.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowy_programista:
Źle to zrobiłeś, po pierwsze nie możesz wysyłać kasy do USA, bo naliczają opłatę.

Note: IBIE and IBCE clients who send deposits to an IBLLC bank account will be charged a EUR 50 fee. For additional information on depositing funds, please reference the Interactive Brokers Knowledge Base.

Po drugie, nie będziesz w stanie wysłać w ten sposób pieniędzy, ponieważ to nie jest międzynarodowy format numeru konta, działa on tylko
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: SEPA potrafi isc 3 dni i wiem, ze miedzy bankami przykladowo niemieckimi przelew potrafi isc 3 dni wiec dlatego mysle ze 3 dni to jest takie minimum kiedy dojdzie przelew ale moge sie oczywiscie mylic. No bez przetestowania sie nie dowiesz. Aion nie wezmie nic ze swojej strony a czy drugi bank co zaboerze to sie przekonasz. Ktos napisal ze podobno zle
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: wysyłam regularnie, wszystko za darmo a przelew potrafi dojść tego samego dnia jak wyślę przed 14/15, do tego środki od razu dostępne do wykorzystania, polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°) odbiorce mam wpisanego tak jak ty na drugim screenie, BIC i numer rachunku wystarcza
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: a ja teraz próbuję w ten sposób, że na revolut wymieniam PLN na EURO i robię przelew na IB w EURO za darmo i potem kupuje amerykańskie akcje w EURO np. na giełdzie w Niemczech.
A to konto w Alon bank coś kosztuje, są tam jakieś haczyki?
  • Odpowiedz