Wpis z mikrobloga

@gawronfly: zdecydowanie :) wczesniej eksperymentowalem z roznymi przepisami na ciasto ale przy piekarniku to nie ma takiego przeskoku miedzy przepisami jaki jest jak sie kupi piec do pizzy :) w koncu przegi fajnie wyrosniete, puste w srodku, no generaline polecam teraz kazdemu
@RubelTransferowy: hmm moze kwestia ciasta? ja robie z tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=HkXojFU_LrE

Korzystam z podanego przez niego kalkulatora do obliczenia proporcji. Kulki robie 230g. Tylko zmodyfikowalem jedna rzecz u niego w przepisie, bo on potem kaze po uformowaniu kulek by leżały 4-6h w temp pokojowej. Ja wsadzam do lodówki na 2-3 dni (lub do zamrażarki jeśli chce zjeśc później). Dzięki temu ciasto lepiej dojrzewa i nabiera niesamowitej sprężystości, super sie potem rozciąga
@Maniek89:

W smaku ciasto zupełnie inne niż z piekarnika i kamienia do pizzy


A jak kiedyś kupisz/będziesz miał dostęp do pieca typowo do pizzy neapolitańskiej (Ooni koda/Effeuno) to wtedy jeszcze bardziej niszczy mózg różnica w smaku ciasta ;)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Maniek89: tak, bo powinno się długo wyrabiać, ale do momentu kiedy te wiązania się wytworzą. Jak już są to to że dłużej kręcisz nic więcej nie da. Powyżej 24 stopni te wiązania robią się słabsze. O to chodzi w tym przegrzewaniu. W lato ludzie dają zimną wodę, czasem z lodem. Ogólnie im zimniejsze ciasto podczas wyrabiania tym lepiej. Zamiast długiego wyrabiania lepiej jest wyrabiać z przerwami. Wyrabiasz aż się połączą składniki,