Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 71
Tldr: 200zł kary na rowerze miejskim
Ogólnie to kto mieszka gdzieś w aglomeracji śląskiej wie że w każdym mieście są wszędzie stacje z rowerami. Są one bardzo tanie i przede wszystkim można jeździć między miastami. Dlatego często w Katowicach jeżdżę rowerem oznaczonym jako sosnowiec itd. jako że w Katowicach tramwaje na odcinku rondo <-> nie działają to postanowiłem wrócić ze stadionu śląskiego właśnie takim rowerem. Podszedłem do najbliższej stacji (niczym się nie różniła od innych ale co istotne była w Chorzowie). W aplikacji mi się normalnie wyświetlała. W taki sam sposób jak zawsze wypożyczyłem rower który miał trochę inny rodzaj zamka. Zamiast elektromagnesu który blokuje rower w stacji miał zamek na tylnim kole. Pojechałem 12 minut i zatrzymałem się na chwile na stacji w okolicy Silesii. Zaparkowałem rower w taki sposób jak to zawszę robiłem - włożyłem go w elektrozamek. W aplikacji zobaczyłem że się nie oddał, musiałem dodatkowo zablokować ten zamek na kole. Wróciłem za kilkanaście minut i po odblokowaniu nie mogłem wyjąć rowera ze stacji, koło się odblokowało. Telefon na infolinię i co się okazuje? Jak wszystkie rowery są kompatybilne między miastami to niektóre Chorzowskie są u innego operatora, wyświetlają się w tej samej aplikacji i mają te same stacje tak jak wszystkie inne ale można je oddać tylko w "strefie użytku" która najwyraźniej jest zdefiniowana jako teren Chorzowa. Z tego powodu za mój przejazd została naliczona opłata serwisowa w wysokości 200zł, a jako że moje konto nextbike zostało zablokowane to musiałem wrócić do domu pieszo. Wspomnę że w aplikacji nie pokazała się żadna informacja o tym że ten rower jest inny, po wypożyczeniu dalej wszystkie katowickie stacje pokazywały się w ten sam sposób. Myślicie że warto składać reklamacje?
#rower #katowice #chorzow #nextbike
kisiel23 - Tldr: 200zł kary na rowerze miejskim
Ogólnie to kto mieszka gdzieś w aglom...

źródło: comment_1664149927gHgzQAbMTu8YYsirzcnoRZ.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@kisiel23: Problem jest taki że od tego sezonu Chorzów ma swój własny system niezależny od Nextbike więc oddawanie nie działa w parku Śląskim

Poza tym jeździła komunikacja zastępcza T-6
  • Odpowiedz
  • 2
@sylwke3100: w jedną stronę nią pojechałem, w drugą mapy pokazywały mi łącznie 1,5h godziny gdzie rowerem byłbym w <30 minut; a skoro systemy są oddzielne to czemu nextbikiem mogę rower wypożyczyć bez żadnej informacji. Trochę bez sensu
  • Odpowiedz
  • 62
Jak się przykładowo jedzie hulajnogą elektryczną, to po wypożyczeniu na mapce są wyraźnie zaznaczone czerwone strefy i jak się tam kliknie to pokazuje zakaz parkowania. Gdy się tam wjedzie to hulajnoga hamuje i dostaje powiwdomienie że jestem poza dozwoloną strefą. Da się? Da. A jeżeli Chorzów jest całkowicie oddzielny od reszty to nie powinien być w tej samej aplikacji a już na pewno nie tak samo oznaczony na jednej mapie z innymi
  • Odpowiedz
@kisiel23: mój znajomy miał ten sam przypadek dokładnie z tą samą firmą, zapłacił 200 zł kary i dodatkowo napisał na support, po kilka dniach telefon z nieznanego numeru, dzwonił operator, powiedział, że jest w sumie to jest jakaś nowa usługa i ze mógł nie wiedzieć i tym sposobem zwrócili mu te 200 ziko
  • Odpowiedz
@kisiel23: Zgłaszaj i nie płać póki co. Kilka razy już składałem reklamacje m, również w next bike. W 99% się to udaje jeśli powód sensowny (w Twoim przypadku jak najbardziej)
  • Odpowiedz
  • 0
@SerTrapistow: jak wcześniej korzystałem to spoko, dobra alternatywa dla autobusu. Taniej przede wszystkim bo w te 15min z centrum do domu dojade i mam za free

@morgause: nie wiem czy to cokolwiek da no bo regulamin w którym ta informacja gdzieś na dnie była jednak zaakceptowałem.

@janek_: potwierdzam
  • Odpowiedz
  • 0
@sylwke3100: co do rowerów to kilka razy mi sie zdarzyło że na przykład siodełko było zablokowane, ewentualnie przełożenia nie działają. Z rowerami widmo raczej się nie spotkałem, prędzej rower realnie był a na mapce brak. A z elektrozamkami miałem raczej problem że odblokowanego roweru nie umiałem wyjąć, ewentualnie nie potrafiłem oddać XD
  • Odpowiedz
@kisiel23: Kuźwa, to nawet ja wiem, że Chorzów ma osobny system, a mieszkam w Gdańsku. XD
Nawet na portalach ogólnopolskich pisali o tym absurdzie.

Ale to nie wina NextBike, bo w aplikacji widzisz wszystkie rowery w całym kraju. To tak ma być.
  • Odpowiedz
  • 0
@kisiel23: mi chcieli 2k wkleić za skradziony rower który oddałem. Wyjaśniłem ich że jest monitoring a jak będą sprawę przeciągać ponad 30dni (monitoring się kasuje) to podam ich do sądu. Odpuscili ale piedole ich złomy
  • Odpowiedz
nie wiem czy to cokolwiek da no bo regulamin w którym ta informacja gdzieś na dnie była jednak zaakceptowałem.

@kisiel23: A jestes pewien ze zaakceptowales tą wersję i ona w miedzyczasie sie nie zmieniła? Albo ze zaakceptowales tylko ten regulamin? Jesli nie i nie masz oddzielnej aplikacji na to to skad masz wiedziec kiedy korzystasz z danego systemu, regulaminu?
  • Odpowiedz