Tldr: 200zł kary na rowerze miejskim Ogólnie to kto mieszka gdzieś w aglomeracji śląskiej wie że w każdym mieście są wszędzie stacje z rowerami. Są one bardzo tanie i przede wszystkim można jeździć między miastami. Dlatego często w Katowicach jeżdżę rowerem oznaczonym jako sosnowiec itd. jako że w Katowicach tramwaje na odcinku rondo <-> nie działają to postanowiłem wrócić ze stadionu śląskiego właśnie takim rowerem. Podszedłem do najbliższej stacji (niczym się nie różniła od innych ale co istotne była w Chorzowie). W aplikacji mi się normalnie wyświetlała. W taki sam sposób jak zawsze wypożyczyłem rower który miał trochę inny rodzaj zamka. Zamiast elektromagnesu który blokuje rower w stacji miał zamek na tylnim kole. Pojechałem 12 minut i zatrzymałem się na chwile na stacji w okolicy Silesii. Zaparkowałem rower w taki sposób jak to zawszę robiłem - włożyłem go w elektrozamek. W aplikacji zobaczyłem że się nie oddał, musiałem dodatkowo zablokować ten zamek na kole. Wróciłem za kilkanaście minut i po odblokowaniu nie mogłem wyjąć rowera ze stacji, koło się odblokowało. Telefon na infolinię i co się okazuje? Jak wszystkie rowery są kompatybilne między miastami to niektóre Chorzowskie są u innego operatora, wyświetlają się w tej samej aplikacji i mają te same stacje tak jak wszystkie inne ale można je oddać tylko w "strefie użytku" która najwyraźniej jest zdefiniowana jako teren Chorzowa. Z tego powodu za mój przejazd została naliczona opłata serwisowa w wysokości 200zł, a jako że moje konto nextbike zostało zablokowane to musiałem wrócić do domu pieszo. Wspomnę że w aplikacji nie pokazała się żadna informacja o tym że ten rower jest inny, po wypożyczeniu dalej wszystkie katowickie stacje pokazywały się w ten sam sposób. Myślicie że warto składać reklamacje? #rower #katowice #chorzow #nextbike
@sylwke3100: w jedną stronę nią pojechałem, w drugą mapy pokazywały mi łącznie 1,5h godziny gdzie rowerem byłbym w <30 minut; a skoro systemy są oddzielne to czemu nextbikiem mogę rower wypożyczyć bez żadnej informacji. Trochę bez sensu
Jak się przykładowo jedzie hulajnogą elektryczną, to po wypożyczeniu na mapce są wyraźnie zaznaczone czerwone strefy i jak się tam kliknie to pokazuje zakaz parkowania. Gdy się tam wjedzie to hulajnoga hamuje i dostaje powiwdomienie że jestem poza dozwoloną strefą. Da się? Da. A jeżeli Chorzów jest całkowicie oddzielny od reszty to nie powinien być w tej samej aplikacji a już na pewno nie tak samo oznaczony na jednej mapie z innymi
@kisiel23: mój znajomy miał ten sam przypadek dokładnie z tą samą firmą, zapłacił 200 zł kary i dodatkowo napisał na support, po kilka dniach telefon z nieznanego numeru, dzwonił operator, powiedział, że jest w sumie to jest jakaś nowa usługa i ze mógł nie wiedzieć i tym sposobem zwrócili mu te 200 ziko
@kisiel23: Zgłaszaj i nie płać póki co. Kilka razy już składałem reklamacje m, również w next bike. W 99% się to udaje jeśli powód sensowny (w Twoim przypadku jak najbardziej)
@SerTrapistow: jak wcześniej korzystałem to spoko, dobra alternatywa dla autobusu. Taniej przede wszystkim bo w te 15min z centrum do domu dojade i mam za free
@morgause: nie wiem czy to cokolwiek da no bo regulamin w którym ta informacja gdzieś na dnie była jednak zaakceptowałem.
@sylwke3100: co do rowerów to kilka razy mi sie zdarzyło że na przykład siodełko było zablokowane, ewentualnie przełożenia nie działają. Z rowerami widmo raczej się nie spotkałem, prędzej rower realnie był a na mapce brak. A z elektrozamkami miałem raczej problem że odblokowanego roweru nie umiałem wyjąć, ewentualnie nie potrafiłem oddać XD
@kisiel23: mi chcieli 2k wkleić za skradziony rower który oddałem. Wyjaśniłem ich że jest monitoring a jak będą sprawę przeciągać ponad 30dni (monitoring się kasuje) to podam ich do sądu. Odpuscili ale piedole ich złomy
nie wiem czy to cokolwiek da no bo regulamin w którym ta informacja gdzieś na dnie była jednak zaakceptowałem.
@kisiel23: A jestes pewien ze zaakceptowales tą wersję i ona w miedzyczasie sie nie zmieniła? Albo ze zaakceptowales tylko ten regulamin? Jesli nie i nie masz oddzielnej aplikacji na to to skad masz wiedziec kiedy korzystasz z danego systemu, regulaminu?
Ogólnie to kto mieszka gdzieś w aglomeracji śląskiej wie że w każdym mieście są wszędzie stacje z rowerami. Są one bardzo tanie i przede wszystkim można jeździć między miastami. Dlatego często w Katowicach jeżdżę rowerem oznaczonym jako sosnowiec itd. jako że w Katowicach tramwaje na odcinku rondo <-> nie działają to postanowiłem wrócić ze stadionu śląskiego właśnie takim rowerem. Podszedłem do najbliższej stacji (niczym się nie różniła od innych ale co istotne była w Chorzowie). W aplikacji mi się normalnie wyświetlała. W taki sam sposób jak zawsze wypożyczyłem rower który miał trochę inny rodzaj zamka. Zamiast elektromagnesu który blokuje rower w stacji miał zamek na tylnim kole. Pojechałem 12 minut i zatrzymałem się na chwile na stacji w okolicy Silesii. Zaparkowałem rower w taki sposób jak to zawszę robiłem - włożyłem go w elektrozamek. W aplikacji zobaczyłem że się nie oddał, musiałem dodatkowo zablokować ten zamek na kole. Wróciłem za kilkanaście minut i po odblokowaniu nie mogłem wyjąć rowera ze stacji, koło się odblokowało. Telefon na infolinię i co się okazuje? Jak wszystkie rowery są kompatybilne między miastami to niektóre Chorzowskie są u innego operatora, wyświetlają się w tej samej aplikacji i mają te same stacje tak jak wszystkie inne ale można je oddać tylko w "strefie użytku" która najwyraźniej jest zdefiniowana jako teren Chorzowa. Z tego powodu za mój przejazd została naliczona opłata serwisowa w wysokości 200zł, a jako że moje konto nextbike zostało zablokowane to musiałem wrócić do domu pieszo. Wspomnę że w aplikacji nie pokazała się żadna informacja o tym że ten rower jest inny, po wypożyczeniu dalej wszystkie katowickie stacje pokazywały się w ten sam sposób. Myślicie że warto składać reklamacje?
#rower #katowice #chorzow #nextbike
źródło: comment_1664149927gHgzQAbMTu8YYsirzcnoRZ.jpg
Pobierz@kisiel23: tak
Poza tym jeździła komunikacja zastępcza T-6
@SerTrapistow: problem w tym, że lepszego systemu chyba nigdzie w PL nie ma
@morgause: nie wiem czy to cokolwiek da no bo regulamin w którym ta informacja gdzieś na dnie była jednak zaakceptowałem.
@janek_: potwierdzam
Nawet na portalach ogólnopolskich pisali o tym absurdzie.
Ale to nie wina NextBike, bo w aplikacji widzisz wszystkie rowery w całym kraju. To tak ma być.
@kisiel23: A jestes pewien ze zaakceptowales tą wersję i ona w miedzyczasie sie nie zmieniła? Albo ze zaakceptowales tylko ten regulamin? Jesli nie i nie masz oddzielnej aplikacji na to to skad masz wiedziec kiedy korzystasz z danego systemu, regulaminu?