Aktywne Wpisy

suzaku0 +438
Kto uważa, że tag #konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem ratuje jeszcze cały mikroblog na #wykop to daje plusa.
Minusy można walić na dole jak spuchę w piotera
Minusy można walić na dole jak spuchę w piotera

vieniasn +74
stwierdziłem że w życiu to można liczyć tylko na siebie a nie na jakimś zegareczku i kupiłem jednak casio bez karkuratora

Mam trochę problem, pewną niepewność ad. dalszej ścieżki kariery.
Aktualnie czuję, że zbliżam się do pewnego sufitu ponad który nie wejdę. Aktualnie jestem frontend devem, wyspecjalizowanym w next.js, node + aws. prawie 8 lat expa, 29k fv, pewnie wskoczę w tym roku na 30+. Mam trochę expa w kategorii architektury i team leadingu, jakieś agile'owe certyfikaty (PSM xD) etc, dość bogate CV, bo jeden projekt max rok.
Jak przeglądam oferty, to w aktualnej ścieżce nie widzę zbyt dużych potencjalnych progressów pieniężnych. Widełki ~33k to max jaki widzę, z czego pewnie pełnych i tak nie dadzą. Opcją jest ogarnięcie zdalnej dla zagranicy, EU/USA/ME, ale ciężko o takie oferty (w lokalnej walucie, bez "podatku outsorcingowego") i idzie na to tyle ludzi, że bardziej rozpatruje to w kategoriach szczęścia, niż kwalifikacji. Raz mi rekrutywka powiedziała, że dostali 900 cv na seniora (zwykły ecomm w USA) xD.
Stąd pytanie - rozpatruję głównie dwie ścieżki - team leading & architekt. Co warto zrobić, dla każdej z tych ścieżek?
Dla ścieżki architekta, myślałem, jako, że AWSa i ichnie koncepty ogarniam, to zrobić małym kosztem AWS certified solutions architect na 2 levlach. Warto w ogóle? Coś jeszcze może się tu przydać? Gdzie tutaj jest sufit? Jak w ogóle szukać takich ofert - bo z doświadczenia wiem, że na takie coś, korpo najczęściej robią wewnętrzne rekrutacje. I tu martwię się trochę, że lack of backend experience będzie pewnym blokerem. Bo pracowałem co prawda z monolitami, mikroserwisami, lambdami, BFF, w korpo językach (java, c#, ruby), jak i "szybszych" jak python czy node, ale jako strona konsumująca - nie pisałem sam tego, nie projektowałem tej architektury etc. Widziałem problemy z jakimi zmagają się dane rozwiązania, ich capabilities & constraints etc, ale nie tworzyłem tego.
Jako TL/Engineering manager, to już mam mniej pomysłów. Byłem quasi (też programowałem i leadowałem, prowadziłem ceremione etc) jakoś przez rok tylko. Tu myślałem zrobić też jakiś cert, ale one już są drogie, więc bardziej patrzę czy ROI będzie okej. No i w sumie nie wiem co dalej - co jeszcze może się tu przydać? Tu też, jaki jest sufit? Jak złapać coś fajnego, jako stricte TL/EM? Mam podobne obserwacje, że korpo raczej robią rekru wewnętrzne.
Myślałem też, żeby probować wbić się w topke firm dalej zostając devem - jakiś vercel czy inne dobre firmy, ale tu niestety, chyba za głupi jestem xD I nie mam spektrum xD
Jakieś rady, odpowiedzi, mile widziane. Nie mam za bardzo z kim tego konsultować, to lets give a shot, wiem że jest sporo wymiataczy tutaj. Thanks from the mountain.
#pracait #programowanie #programista 15k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ostatnio widziałem jak dwóch typów pokłóciło się przez mema xd
Naucz się angielskiego i bez problemu znajdziesz angaż za £600/day albo dwa. Naucz się jak to zrobić i nie ma żadnego podatku. Można to robić na JDG
Potem już z górki, cala cześć rozwiązania IT bierzesz na siebie, wyceniasz wszystko w szterlingach, a pod sobą masz p0laczkow za polskie 20-30k, gdzie bierzesz za nich 40-60