Aktywne Wpisy

drakonia +1098
Mirasy, wracam do Was z trzecią częścią sagi o oszustwie na OLX w sprawie odkurzacza. W razie potrzeby: link do pierwszej i link do drugiej części
O pomoc w unboxingu poprosiłam jeszcze jedną osobę. Odpaliłam też dwie kamerki – jedną w telefonie, "mobilną", zaś druga stała na statywie i była cały czas skierowana na stół, gdzie odpakowywałam przesyłkę. W międzyczasie robiłam też fotki. Cały proces mam więc idealnie zapisany.
Sam sposób zapakowania był tragiczny,
O pomoc w unboxingu poprosiłam jeszcze jedną osobę. Odpaliłam też dwie kamerki – jedną w telefonie, "mobilną", zaś druga stała na statywie i była cały czas skierowana na stół, gdzie odpakowywałam przesyłkę. W międzyczasie robiłam też fotki. Cały proces mam więc idealnie zapisany.
Sam sposób zapakowania był tragiczny,

SirPoopyTail +458
Cześć, potrzebuję ekspresowo zebrać odpowiedzi do mojej ankiety do pracy magisterskiej. Z tej okazji robię #rozdajo
Losowanie odbędzie się przez stronę mirko.pro, a wybrana zostanie jedna z osób plusujących ten post.
Wybrana osoba wygrywa blik 150 zł.
Losowanie odbędzie się 14.01.2025 o godzinie 16:00.
Losowanie odbędzie się przez stronę mirko.pro, a wybrana zostanie jedna z osób plusujących ten post.
Wybrana osoba wygrywa blik 150 zł.
Losowanie odbędzie się 14.01.2025 o godzinie 16:00.

Mam trochę problem, pewną niepewność ad. dalszej ścieżki kariery.
Aktualnie czuję, że zbliżam się do pewnego sufitu ponad który nie wejdę. Aktualnie jestem frontend devem, wyspecjalizowanym w next.js, node + aws. prawie 8 lat expa, 29k fv, pewnie wskoczę w tym roku na 30+. Mam trochę expa w kategorii architektury i team leadingu, jakieś agile'owe certyfikaty (PSM xD) etc, dość bogate CV, bo jeden projekt max rok.
Jak przeglądam oferty, to w aktualnej ścieżce nie widzę zbyt dużych potencjalnych progressów pieniężnych. Widełki ~33k to max jaki widzę, z czego pewnie pełnych i tak nie dadzą. Opcją jest ogarnięcie zdalnej dla zagranicy, EU/USA/ME, ale ciężko o takie oferty (w lokalnej walucie, bez "podatku outsorcingowego") i idzie na to tyle ludzi, że bardziej rozpatruje to w kategoriach szczęścia, niż kwalifikacji. Raz mi rekrutywka powiedziała, że dostali 900 cv na seniora (zwykły ecomm w USA) xD.
Stąd pytanie - rozpatruję głównie dwie ścieżki - team leading & architekt. Co warto zrobić, dla każdej z tych ścieżek?
Dla ścieżki architekta, myślałem, jako, że AWSa i ichnie koncepty ogarniam, to zrobić małym kosztem AWS certified solutions architect na 2 levlach. Warto w ogóle? Coś jeszcze może się tu przydać? Gdzie tutaj jest sufit? Jak w ogóle szukać takich ofert - bo z doświadczenia wiem, że na takie coś, korpo najczęściej robią wewnętrzne rekrutacje. I tu martwię się trochę, że lack of backend experience będzie pewnym blokerem. Bo pracowałem co prawda z monolitami, mikroserwisami, lambdami, BFF, w korpo językach (java, c#, ruby), jak i "szybszych" jak python czy node, ale jako strona konsumująca - nie pisałem sam tego, nie projektowałem tej architektury etc. Widziałem problemy z jakimi zmagają się dane rozwiązania, ich capabilities & constraints etc, ale nie tworzyłem tego.
Jako TL/Engineering manager, to już mam mniej pomysłów. Byłem quasi (też programowałem i leadowałem, prowadziłem ceremione etc) jakoś przez rok tylko. Tu myślałem zrobić też jakiś cert, ale one już są drogie, więc bardziej patrzę czy ROI będzie okej. No i w sumie nie wiem co dalej - co jeszcze może się tu przydać? Tu też, jaki jest sufit? Jak złapać coś fajnego, jako stricte TL/EM? Mam podobne obserwacje, że korpo raczej robią rekru wewnętrzne.
Myślałem też, żeby probować wbić się w topke firm dalej zostając devem - jakiś vercel czy inne dobre firmy, ale tu niestety, chyba za głupi jestem xD I nie mam spektrum xD
Jakieś rady, odpowiedzi, mile widziane. Nie mam za bardzo z kim tego konsultować, to lets give a shot, wiem że jest sporo wymiataczy tutaj. Thanks from the mountain.
#pracait #programowanie #programista 15k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ostatnio widziałem jak dwóch typów pokłóciło się przez mema xd
Naucz się angielskiego i bez problemu znajdziesz angaż za £600/day albo dwa. Naucz się jak to zrobić i nie ma żadnego podatku. Można to robić na JDG
Potem już z górki, cala cześć rozwiązania IT bierzesz na siebie, wyceniasz wszystko w szterlingach, a pod sobą masz p0laczkow za polskie 20-30k, gdzie bierzesz za nich 40-60