#programista15k straci na propozycjach ustawy PIT Sławomira Mentzena.
Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego przy rozwiązaniach proponowanych w projektach ustawa Sławomira Mentzena, wyliczenia po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku: 12 x płaca minimalna.
@Jarusek: najbardziej populistyczna partia w polskim parlamencie (poza polską partią miłośników piwa) wystawia najbardziej populistyczne hasełka wyborcze (bo propozycjami ani programem tego nazwać nie można)? Nowe, nie znałem
wymieniać na bieżąco dokumenty z wieloma ubezpieczycielami.
@Jarusek: no ok ale akurat to to w dzisiejszych czasach to jest kwestia odpowiednio zrobionego systemu komputerowego na poziomie centralnym. Nie wiem czy zmniejszy to biurokrację, ale akurat twierdzenie, że jest odwrotnie nie wydaje się uzasadnione. Tak jak mówię: wystarczy jedna baza danych z tym kto i gdzie jest ubezpieczony. pani grażynka klika w konkuter, a system robi resztę.
@Jarusek: Wszystko fajnie tylko w Polsce nie brakuje lekarzy. Według statystyk NIL w Polsce jest ich 150000 czyli mamy ~4 lekarzy na 1000 mieszkańców, gdzie rekomendowana liczba to 3,1. Problemem w Polsce jest niedofinansowanie służby zdrowia i nierynkowa wycena świadczeń NFZ. Chodzi o to, że NFZ daje za dane usługi dużo mniej pieniędzy niż szpital musi na daną usługe wydać, co wywołuje ogromne dziury budżetowe, albo sytuacje takie że w
@loginnawykoppl: czyli jednak centralizacja... I ile takich pań Grażynek do klepania w komputer musi być? Mniej niż teraz czy więcej? Pominąłeś kompletnie temat kontroli...
@Jarusek: no ale to jest centralizacja wymiany danych a nie samego ubezpeiczyciela. Teraz też masz np centralną bazę ubezpieczonych z OC, a ubezpieczycieli jest kilku czy kilkunastu.
@loginnawykoppl: wciąż to nie zmniejsza ogólnej biurokracji. Zawsze ktoś musi wprowadzić, że był tu taki pacjent, jakieś świadczenia były mu realizowane, żeby wyliczyć i ile ubezpieczyciel musi placówce za to zapłacić. Po stronie ubezpieczyciela ktoś to musi zweryfikować czy tak było i przyznać środki.
@Jarusek: Przeczytałem tylko pierwsze i już widzę cherrypicking. Niezależnie od sensu programu Konfederacji na drugim końcu wykresu (z najniższymi wydatkami - dla tych co nie potrafią czytać) masz uwaga... Szwajcarię!!
@malani: o wow nie doczytałeś mojego wpisu, bo na końcu piszę:
Szwajcaria ma niskie publiczne wydatki na zdrowie w odniesieniu do PKB, ponieważ w ich systemie to pacjenci płacą za usługi medyczny, a państwo dokłada do płatności dopiero
@bregath: nie obniży, bo NFZ już płaci śmieszne pieniądze. Logowałeś się kiedyś na portal pacjenta? Tam można zobaczyć ile NFZ płaci np. dentystom - za takie stawki żaden dentysta prywatnie cię nie obsłuży.
@Jarusek: no tak, ale chodzi mi o to ze jesli chodzi o ich liczbe to ich nie brakuje, po prostu przez beznadziejną polityke są słabo wykorzystywani. A problem się pogłębia właśnie w wyniku tego, że procedury są niedofinansowane. NFZ nie daje pieniędzy --> szpital nie wykonuej danej
@Jarusek: a co mają innego zrobić jeśli kasa z kontraktu z NFZ skończyła się pół roku temu?
nie obniży, bo NFZ już płaci śmieszne pieniądze. Logowałeś się kiedyś na portal pacjenta? Tam można zobaczyć ile NFZ płaci np. dentystom - za takie stawki żaden dentysta prywatnie cię nie
Wykopki wyśmiały obietnicę Konfederacji - 30% tańsze mieszkania to kompletny bullshit i mają rację.
https://wykop.pl/wpis/71843059/wykopki-wysmialy-obietnice-konfederacji-30-tansze-
https://wykop.pl/wpis/71638295/ustawy-podatkowe-mentzena-to-bubel-prawny-konfeder
https://wykop.pl/wpis/71628405/programista15k-straci-na-propozycjach-ustawy-pit-s
Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego przy rozwiązaniach proponowanych w projektach ustawa Sławomira Mentzena, wyliczenia po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku: 12 x płaca minimalna.
Wyliczenia
@Jarusek: tak chce pan doktur memcen
źródło: 8879cc786d2283806b449ae4160fad6c03f74188f4a697fd038ed50496a4dd14
Pobierz@Jarusek: no ok ale akurat to to w dzisiejszych czasach to jest kwestia odpowiednio zrobionego systemu komputerowego na poziomie centralnym. Nie wiem czy zmniejszy to biurokrację, ale akurat twierdzenie, że jest odwrotnie nie wydaje się uzasadnione. Tak jak mówię: wystarczy jedna baza danych z tym kto i gdzie jest ubezpieczony. pani grażynka klika w konkuter, a system robi resztę.
@Bipolar-: brakuje, ponieważ pracują prywatnie, to wynika z tego co napisałeś: z niedofinansowania. W Czechach lekarze nie pracują prywatnie. Poczytaj te ich rozwiązania: https://politykazdrowotna.com/artykul/czeski-system-opieki/915221
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@malani: o wow nie doczytałeś mojego wpisu, bo na końcu piszę:
Szwajcaria ma niskie publiczne wydatki na zdrowie w odniesieniu do PKB, ponieważ w ich systemie to pacjenci płacą za usługi medyczny, a państwo dokłada do płatności dopiero
@Jarusek: Naprawi kilka rzeczy, w tym obniży koszty zabiegów (konkurencja). Nie mniej jednak nie rozwiązuje wszystkiego.
@bregath: nie obniży, bo NFZ już płaci śmieszne pieniądze. Logowałeś się kiedyś na portal pacjenta? Tam można zobaczyć ile NFZ płaci np. dentystom - za takie stawki żaden dentysta prywatnie cię nie obsłuży.
@bregath: patrz dołączony obrazek.
źródło: Screenshot 2023-06-28 at 12-47-07 zaproponuj wizytę na nfz Szukaj w Google
Pobierz@Jarusek: no tak, ale chodzi mi o to ze jesli chodzi o ich liczbe to ich nie brakuje, po prostu przez beznadziejną polityke są słabo wykorzystywani. A problem się pogłębia właśnie w wyniku tego, że procedury są niedofinansowane. NFZ nie daje pieniędzy --> szpital nie wykonuej danej
źródło: Screenshot 2023-06-28 at 12-54-18 Służba zdrowia w Szwajcarii - jakość usług medycznych i koszty leczenia
Pobierz@Jarusek: a co mają innego zrobić jeśli kasa z kontraktu z NFZ skończyła się pół roku temu?