✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy byliście świadkami sytuacji gdy szefostwo (domyślam się że głównie korpo, klimat diversity etc) dawało aluzję by zatrudnić kobiety-programistki do zespołu developerów, jeśli się taka zgłosi? Nawet jeśli nie spełniała części wymagań? #pracait #programista15k
@notBart: mialem kiedyś 3 rozmowy rekrutacyjne do przeprowadzenia, do kolejnego etapu przechodzily 2 osoby, bylo dwóch panów i pani, przelozony przed rozmowami dal mi znać "sluchaj, jeden z panów na pewno bedzie słabszy..." ( ͡°͜ʖ͡°) aluzja była jasna
@mirko_anonim: moja szefowa wprost mówi, że trza wiecej kobiet w it (podczas rekrutacji). no i myślę, że robotę dostała właśnie na tej zasadzie, bo mój pies zarządzałby lepiej zespolem. Ale ja nie narzekam, od miesiąca nie zrobiłem żadnego taska a kasa leci ( ͡°͜ʖ͡°)
@mirko_anonim: Pracowałem w firmie, gdzie jawnie zaplanowano by wyrównać proporcje, były wskaźniki, jakieś akcje promocyjne, ale nie widziałem żadnego faworyzowania przy rekrutacjach (robiłem code review zadań domowych i widziałem kto się zgłasza)
@mirko_anonim: ja już jakies 2.5 roku pracuję w mojej obecnej firmie jako programistka i szczerze to do dziś nie wiem, czy mnie przyjęli na staż, bo serio się wykazałam, czy żeby mogli sobie wyrównywać swój gender balance, którym się oficjalnie szczycą ( ͡°͜ʖ͡°)
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Czy byliście świadkami sytuacji gdy szefostwo (domyślam się że głównie korpo, klimat diversity etc) dawało aluzję by zatrudnić kobiety-programistki do zespołu developerów, jeśli się taka zgłosi? Nawet jeśli nie spełniała części wymagań? #pracait #programista15k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
no i myślę, że robotę dostała właśnie na tej zasadzie, bo mój pies zarządzałby lepiej zespolem. Ale ja nie narzekam, od miesiąca nie zrobiłem żadnego taska a kasa leci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wsciekly_pstrong: Nie masz się czym chwalić. xD
dlatego mam drugą ( ͡° ͜ʖ ͡°)