Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki i Mirabelki,

Przychodzę do Was z ogromną prośbą, mianowicie potrzebuje porad i wskazówek od bardziej doświadczonych biegaczy i sportowców, którzy pomogliby mi w efektywnym zrealizowaniu mojego celu, którym jest pokonanie dystansu 3000 metrów w poniżej 15 minut. Mam 27 lat, ważę 84kg, przeciwwskazań do wysiłku fizycznego nie ma, prowadzę siedzący tryb życia w związku z wykonywaną przeze mnie pracą. Regularnie biegam od około roku, staram się utrzymać co najmniej trzy biegi w ciągu tygodnia w formule: pierwszy bieg 3 km, drugi bieg interwały 6-8x 100 m, trzeci bieg 5-6 km.

Zazwyczaj dystans 3000 metrów pokonuje w czasie 17 minut. Biegam w różnym tempie zazwyczaj bliżej 6:00 z początkowym km zaliczonym w granicy 5 minut. Co nie ukrywam mnie martwi, gdyż chciałbym biec szybciej, ale gdy tylko staram się przebić granicę 5:30 i niżej długo nie mogę pociągnąć na takich obrotach.

Zmagam się z wysokim tętnem, które to w pierwszych 5-6 minutach biegu oscyluje w granicy 150, by następnie wskoczyć na próg 180+ i tak się utrzymywać do końca biegania, co wiążę się z tym, że drugi i trzeci kilometr jest walką ze zmęczeniem i brakiem oddechu.

Jakie sprawdzone metody i treningi moglibyście polecić, by poprawić czas i wydolność, a jeśli to możliwe również zbić z wysokiego tętna? Mam skupić się bardziej na długich spokojnych wybieganiach czy może wręcz odwrotnie i cisnąć same interwały, by wzmocnić prędkość i wydolność?

#bieganie #sport #zdrowie #anonimowemirkowyznania

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 5min/km to już trzeba dosyć szybko przebierać nogami. Zależy też na jakiej nawierzchni biegniesz (las, asfalt, tartan). Ja bym budował bazę tlenową dystansami 5km+ i robił tempo runsy np. 3x1k lub 2x1,5 jeśli dasz radę w tempie docelowym 5min/km
  • Odpowiedz
Regularnie biegam od około roku, staram się utrzymać co najmniej trzy biegi w ciągu tygodnia w formule: pierwszy bieg 3 km, drugi bieg interwały 6-8x 100 m, trzeci bieg 5-6 km.

@mirko_anonim: podkrec jasnosc wypowiedzi 3km + interwaly +6km to jest w ramach jednego biegu i takich treningow robisz trzy, czy to sa te trzy biegi sumarycznie?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PurpleHaze Są to trzy oddzielne treningi na przestrzeni tygodnia
@De_Fault Biegam po mieście czyli chodnik, kostka brukowa. Może być ciężko utrzymać tempo 5:00 na takim dystansie.
@Stormweaver Czyli sumarycznie wpleść np. 5 treningów w ciągu tygodnia, ale na zasadzie wolne tempo biegu na dłuższym dystanie np. 6-8-10 km?

• Odpowiedz
Są to trzy oddzielne treningi na przestrzeni tygodnia

@mirko_anonim: to znaczy ze tygodniowo robisz ~12km (3 +interwaly +6km)?
Szczerze mowiac, to chyba dluzej szukasz ciuchow biegowych, ubierasz sie i wychodzisz z domu, niz biegniesz te 3km z pierwszego dnia.
Przeciez to jest 20min biegu, to organizm nawet dobrze na obroty nie wejdzie, a ty juz mu kazesz sie ochladzac i zwijasz do
  • Odpowiedz