✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czuję, że pracodawca chce mi wypowiedzieć umowę. W tym celu wezwał mnie do biura, ale akurat źle się tego dnia poczułem i nie przyjechałem. Byłem na L4. Do tego po 20 minutach zablokował mi konto w domenie. Gdy pytałem przełożonego - o niczym nie wie, tak samo dyrektor do którego przyjechałem. Pracuję zdalnie - kilkaset km od siedziby firmy. Zatem mam pytania: 1. Jak pracodawca może wypowiedzieć mi zdalnie umowę? Mailowo chyba tak średnio? 2. Czy pracodawca musi podawać w umowie na czas określony powód zwolnienia? 3. Jak pracodawca wypowie mi umowę drugiego listopada to bieg tej umowy idzie od 1 grudnia? Mam miesięczny okres wypowiedzenia. 4. Jak mogę wziąć urlop wypoczynkowy skoro nie mogę wypełnić wniosku urlopowego na portalu przy zablokowanym koncie? Kontakt z przełożonym czy jeszcze może jest inna opcja?
@mirko_anonim: 1. Może wypowiedzieć zdalnie - może wysłać poleconym, mailem, doręczyć do domu. 2. Musi podać powód zwolnienia - licz na to że to likwidacja etatu/problemy finansowe - wtedy należy Ci się odprawa i urlop na poszukiwanie pracy 3. idk. 4. Wystarczy poinformować przełożonego telefonicznie/wysłać maila/polecony - jak to taki uj. Jak dostaniesz wypowiedzenie to musi Ci dać i tak cały urlop.
Gdy pytałem przełożonego - o niczym nie wie, tak samo dyrektor do którego przyjechałem
@mirko_anonim: myślę, że Ci się ujevalo. Nie jesteś obłożnie chory, więc skoro nie przyszedłeś gdybyś był do zwolnienia to by to zrobili przez telefon , sms
Anonim (nie OP): @seniorwykopek: 1. Dzięki. W jaki sposób? 2. Ok - a przejdzie jakiś w stylu obciążający moją osobę gdy nic do tej pory nie zrobiłem? 3. Dzięki. 4. Właśnie problem w tym, że pracuję zdalnie. SMSem może być?
@mirko_anonim 1. Dowolna forma pisemna, email itp 2. Zobaczysz na kwicie, nic nie podpisujesz na wypowiedzeniu(nie daj się namówić) więc dowiesz się powodu jak przyjdzie 4.Moze być ale pamiętaj że na urlop pracodawca musi się zgodzic
Anonim (nie OP): @seniorwykopek: 1. A SMS? ;) Chyba to nie przejdzie... 2. A co jeśli podpiszę lub nie podpiszę? O co chodzi w niepodpisywaniu czy podpisywaniu wypowiedzenia? Jakby co pracuję zdalnie, więc raczej nie prędko mnie zaproszą. Najprędzej wyślą mailem lub listem. Wtedy co? Mam nie podpisywać wypowiedzenia? W jakim przypadku? 4. No
@mirko_anonim to zależy co tam będzie, jak nie podpiszesz to nic nie tracisz a możesz zyskać-lub nic to nie zmieni. Podpiszesz -nic to nie zmieni lub stracisz.
Anonim (nie OP): @seniorwykopek: a co mogę stracić lub zyskać nie podpisując? Jak nie podpiszę to wtedy nie będę mógł się odwołać do sądu pracy. A jak podpiszę... to wtedy wypowiedzenie leci.
Czuję, że pracodawca chce mi wypowiedzieć umowę. W tym celu wezwał mnie do biura, ale akurat źle się tego dnia poczułem i nie przyjechałem. Byłem na L4.
Do tego po 20 minutach zablokował mi konto w domenie. Gdy pytałem przełożonego - o niczym nie wie, tak samo dyrektor do którego przyjechałem.
Pracuję zdalnie - kilkaset km od siedziby firmy.
Zatem mam pytania:
1. Jak pracodawca może wypowiedzieć mi zdalnie umowę? Mailowo chyba tak średnio?
2. Czy pracodawca musi podawać w umowie na czas określony powód zwolnienia?
3. Jak pracodawca wypowie mi umowę drugiego listopada to bieg tej umowy idzie od 1 grudnia? Mam miesięczny okres wypowiedzenia.
4. Jak mogę wziąć urlop wypoczynkowy skoro nie mogę wypełnić wniosku urlopowego na portalu przy zablokowanym koncie? Kontakt z przełożonym czy jeszcze może jest inna opcja?
#januszex #praca #pracbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
1.moze
2.tak
3.tak
4.przelozony na piśmie
2. Musi podać powód zwolnienia - licz na to że to likwidacja etatu/problemy finansowe - wtedy należy Ci się odprawa i urlop na poszukiwanie pracy
3. idk.
4. Wystarczy poinformować przełożonego telefonicznie/wysłać maila/polecony - jak to taki uj. Jak dostaniesz wypowiedzenie to musi Ci dać i tak cały urlop.
@mirko_anonim: myślę, że Ci się ujevalo. Nie jesteś obłożnie chory, więc skoro nie przyszedłeś gdybyś był do zwolnienia to by to zrobili przez telefon , sms
1. Dzięki. W jaki sposób?
2. Ok - a przejdzie jakiś w stylu obciążający moją osobę gdy nic do tej pory nie zrobiłem?
3. Dzięki.
4. Właśnie problem w tym, że pracuję zdalnie. SMSem może być?
─────────────────────
· Zaakceptował: digitallord
1. Dowolna forma pisemna, email itp
2. Zobaczysz na kwicie, nic nie podpisujesz na wypowiedzeniu(nie daj się namówić) więc dowiesz się powodu jak przyjdzie
4.Moze być ale pamiętaj że na urlop pracodawca musi się zgodzic
1. A SMS? ;) Chyba to nie przejdzie...
2. A co jeśli podpiszę lub nie podpiszę? O co chodzi w niepodpisywaniu czy podpisywaniu wypowiedzenia? Jakby co pracuję zdalnie, więc raczej nie prędko mnie zaproszą. Najprędzej wyślą mailem lub listem. Wtedy co? Mam nie podpisywać wypowiedzenia? W jakim przypadku?
4. No
SMS raczej nie.
Nie podpisuj nic nigdy. To ma być oświadczenie pracodawcy a nie wasza wspólna decyzja.
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Podpiszesz -nic to nie zmieni lub stracisz.
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91