Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem świeżo upieczonym inżynierem IT - zacząłem oglądać wiele filmów, gdzie ludzie wchodzili do IT od razu na stanowiska Mida/Seniora, bo na Juniorze jest ogromny przesyt. Mam nastawienie, że chcę w przeciągu dwóch lat mieć stabilne zarobki 15k+ z jednego etatu.

Nie wiem czy przeskoczenie na taki mental jest dobry, ale spróbuję. Za kilka miesięcy dam Wam odsiew, czy da się tak zrobić, że bez większego doświadczenia dostanę się na dobrze płatne stanowisko, gdzie się "zaczepie" i rozwinę. Myślę, że jestem dość zaradną osobą i potrafiącą rozmawiać, jeśli pierwsze rozmowy techniczne przejdą myślę, że może się to udać. Jedynie stresujące będą dla mnie pierwsze miesiące.

Ciągle mam takie obawy, przeskoczenia z pracy średnio płatnej do całkiem solidnie płatnej - aktualnie miałem rozmowę o pracę gdzie proponowali 16k na b2b - i uczucia mieszane. Bo nadal lekko czuję, że mogę się na to nie nadać jeśliby mnie przyjeli.

Czy jest tu ktoś taki, kto od razu wskakiwał na wyższe stanowisko? (Kiedyś miałem mental szukania internów / junior ofert)
Pracuje co prawda w IT, ale na takim mało perpektywicznym stanowisku :D

#it #praca #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mi się udało wejść od razu na regulara. Podczas rozmowy o pracę charakter stanowiska nie był jeszcze sprecyzowany ale po prostu udowodniłem, że mam większe umiejętności niż na interna/juniora. Jeśli wydaje Ci się, że nikt z roku nie miał podejścia do twoich umiejętności to poprzyj to jakimś komentarzem w CV (np. nagroda czy stypendium dla 10%), pokażesz to samo podczas rozmowy i powinno dać radę.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Rozumiem ze nie masz zadnego pojecia jak to dziala? Nie ma opcji zeby w normalnej firmie (takiej gdzie mozna sie czegos nauczyc) - zatrudnili kogos bez doswiadczenia na stanowisku mida, a co dopiero seniora. To ne tylko skille techniczne, ale rowniez samo doswiadczenie i radzenie sobie z problemami.
Konczy sie tym, ze jak przepytuje ludzi na rozmowach to takie juniorki naklamaly w CV i nigdy nie powinny wyladowac
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): Jak najbardziej jest taka możliwość, to, że Ty jej nie doświadczyłeś / nie doświadczasz wśród swoich znajomych - nie oznacza, że czegoś takiego nie ma.

Wiedze techniczną posiadam i myślę, że jest ona większa od większości aplikantów, którzy wysyłają swoje aplikacje na oferty juniorskie. Posiadam dwóch znajomych z studiów, którzy automatycznie wskoczyli w swojej pierwszej pracy na mida/regulara, więc to całkowicie zmienia punkt widzenia. Wszystko zależy od
  • Odpowiedz
@TomSz: Pracuję jako LLM researcher. Głównie rozwijałem się w zakresie AI w ramach hobby (zacząłem jak nudziło mi się w lockdownie) i starałem się włączać ten temat w projekty na studiach I jak i teraz II stopnia. Studiuję coś zupełnie innego niż CS ale mogę wybierać sobie przedmioty z różnych wydziałów co robię, a uczelnia w dziedzinie IT jest w ~top 10 na świecie co na pewno pomogło przy aplikowaniu,
  • Odpowiedz
@Bejro: ja te 20k+ miesięcznie mam, ale myślę żeby zacząć trochę porządniej wejść w programowanie i zająć się pythonem z którego widziałem korzystasz. Coś w kwestii nauki tego języka polecasz robić żeby być "ponad przeciętnym na starcie"? Bo po prostu sobie oglądam kurs i robie swój projekt z pomocą chatgpt ;)
  • Odpowiedz
@TomSz: U mnie zadziałało chyba to, że temat po prostu bardzo mnie zainteresował. Nie jestem programistą-programistą więc pythona znam raczej "komunikatywnie". Bardziej istotne jest dla mnie to abym znał dokładnie techniki i modele z których korzystam i były one dla mnie intuitywne. Chciałem po prostu wiedzieć jak działa np. StableDiffusion czy GPT i na bierząco śledziłem sobie nowinki i implementowałem je po swojemu w uproszczonej wersji aby dokładnie zrozumieć koncept.
  • Odpowiedz