Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Gdybym wiedział jako gówniarz jak dużo lekarze zarabiają na tle reszty społeczeństwa i jak wygląda ich praca (albo raczej jak wygląda praca reszty społeczeństwa), to bym w wieku tych 15-16 lat poszedł na biolchem w #licbaza, obkuwał dnie i noce biolkę i chemię i poszedł na medycynę. Studia ciężkie, ale zdecydowanie warte świeczki i warto się też na nich starać by zdać dobrze LEK i pójść na jakąś deficytową speckę. Niestety wtedy sobie ubzdurałem, że wolę się uczyć innych rzeczy.

Jak pracujesz w jakimś korpo, nawet w IT, nawet jak zarabiasz kokosy, to jednak jest wyścig szczurów, perspektywa, że możesz stać się zbędny. Na każdym kroku masz incentywę, by zarabiać więcej, douczać się, odpalać jakieś biznesy. A lekarz może się skupić w pełni na swoim fachu, kilkukrotność średniej krajowej to właściwie pewniak, fuchę ma do końca życia, a jego robota daje namacalny efekt. Wielu lekarzy dużo pracuje na początku - ok, ale ja chyba wolałbym zapieprzać nawet te 60-70h tygodniowo w szpitalu niż nawet hipotetycznie zbijać bąki w korpo robiąc jakiś bullshit (a wielu i tak robi nadgodziny regularnie).

Mi już pociąg na medycynę odjechał. Jestem jeszcze młody, mógłbym się pofatygować, ale ja już studia skończyłem i jak sobie pomyślę o obkuwaniu biologii i chemii pod maturkę, 6 lat studiów, to przy mojej zrazie do polskiego systemu edukacji - za cholerę, podziękuję. Ale jakbym miał 18-19 lat znowu, to bym na pewno próbował.

Reasumując, lekarz to najlepsza fucha dla klasy pracującej. Ciężkie początki zdecydowanie się opłacają na dłuższą metę. Ba, powiedziałbym nawet, że w prywacie to mają często aż za dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°) a w połączeniu z deficytem i starzejącym się społeczeństwem będą mieli jeszcze lepiej.

#lekarz #medycyna #pracbaza #studbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przestałam czytać po ,,namacalny efekt,,

To często programiści utrudniają innym wejściem w swój zawód. A bez pleców rodziny praktycznie tam nie wejdziesz. Też można iść tam w defyciytowe technologie.

Zawód lekarza wkrótce pewnie zastąpi AI
  • Odpowiedz
@jmuhha: myslalas kiedy o terapii? mowie powaznie, bo masz tyle guwna nalozone do szyii, ze ciezko to objac wyobraznia?
Szkodliwe przekonania az kipia z tego co wypisujesz i ty chyba naprawde wierzysz w te wszystkie bzdury, ktore wyczytujesz w internecie bez refleksji
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm: Ja akurat zarabiam już w korpo dobrze. Robiłem sobie wyliczenia i rzucenie korpo i pójście na medycynę zwróciłoby mi się najwcześniej za 20 lat i to przy optymistycznych założeniach. Choć fakt faktem, po 40-tce zacząłbym zarabiać bardzo dobre pieniądze w fajniejszej pracy.

·
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Sorry, ale nie. Nie masz młodości, zarówno na biochemię jak i na studiach musisz zakuwać w zasadzie ciągle. Ludzie dookoła są bardzo specyficzni, w końcu jak na prawie - każdy jest dla każdego konkurencją na rynku pracy. Po studiach zamiast spijać śmietankę zaczynasz harówę za grosze i to po 60-70h tygodniowo i tak do 30-stki gdzie dopiero zaczynasz zarabiać jakiś sensowny hajs. Pomijam już fakt, że może Ci się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Mathas: obecnie LEK to jest obkuwka pytań z bazy, byle małpa może pod to zdać i można go poprawiać (na pewno kilkukrotnie, ale chyba do skutku w zasadzie). Nawet jak trochę Ci nie pójdzie, to na rodzinną czy internę i tak się dostaniesz (nie zarobisz takich pieniędzy jak np. kolega na endokrynologii, ale z czasem 15k będzie wpadać). Przy czym obecnie lekarz na stażu zarabia
  • Odpowiedz