Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, potrzebuję pomocy z obliczeniem urlopu wypoczynkowego.

Pracuję na umowie o pracę od 1 czerwca 2022 roku - byłem wtedy studentem. Pracę magisterską obroniłem w połowie czerwca tego roku. Czyli wychodzi, że mój staż pracy wynosi 8 lat (studia wyższe) + 6,5 miesiąca (okres od ukończenia studiów i obrony pracy do dzisiaj)? Nie mogę do stażu pracy dodać tego okresu, kiedy byłem studentem, a jednocześnie studiowałem. Czyli na ten moment jest to 20 dni, natomiast prawo do urlopu w wymiarze 26 dni uzyskam dopiero w połowie czerwca 2025 roku? Jeśli w czerwcu 2025 roku uzyskam prawo do 26 dni urlopu to mogę te dodatkowe dni wykorzystać w tym samym roku, czy dopiero w kolejnym?

#praca #pracbaza #urlop

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przepracowany staż pracy nie sumuje się z tym naliczanym za studia. Stosuje się ten korzystniejszy więc w tym wypadku ukończone studia. Zatem masz 8 lat + to co wypracujesz poza okresem nauki tj 2 lata i wtedy liczysz od roku kalendarzowego tj. od 2025 roku bo studia skończyłeś w 2023 ale z tych 6 extra dni będziesz mógł skorzystać dopiero po czerwcu jako urlopu uzupełniającego.
  • Odpowiedz