Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Gdzie są te oferty rzekomo na helpdesk, gdzie wystarczy mieć wykształcenie średnie i znać dobrze angielski i biorą ponoć nawet największych debili co komputera obsłużyć nie potrafią? W wymaganiach w większości ofert wymagają znajomość SQL, sieci LAN/WAN, ogarnianie Windows Server/Linuxa/Maca, najlepiej status studenta, pół roku/rok doświadczenia i dodatkowo najlepiej znajomość niemieckiego. Oto przykładowe wymagania:
-znajomość sieci LAN, WLAN, VLAN, VPN
-znajomość protokołu TCP/IP
-znajomość oprogramowania serwerowego MS Windows Server
-znajomość systemów operacyjnych z rodziny MS Windows
-biegła znajomość języka angielskiego
-łatwość w nawiązywaniu kontaktów
-wykształcenie wyższe lub w trakcie studiów
mile widziane:
-doświadczenie na podobnym stanowisku
-znajomości rynku IT
-znajomość języka SQL
-znajomość GIT
-znajomość języka niemieckiego
Na pracuj.pl i linkedin justjoin noffluffjobs praktycznie tylko oferty tego typu, na zakładkach kariera korporacji nie ma żadnych ofert na helpdesk, a jeśli są to z porządnym doświadczeniem i skillami. Aż taka zła sytuacja na rynku czy ja szukać nie potrafię?

#pracbaza #praca #pracait #helpdesk

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: XD nie sugeruj się wykopem, tutaj 16letni chłopcy w technikum informatycznym wypisują swoje marzenia o pracy za 15k bo umieją zainstalować windowsa i skonfigurować router. W prawdziwym świecie to tak nie działa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w swoim czasie, po technikum w miarę ogarniałem większość. Tzn nie github, bo to nie były te czasy, ale sieci, coś o serwerach, angielski komunikatywny miałem. Nie byłem jakimś wybitnym uczniem. Pierwsza praca w IT to kwestia zaczepienia się, ale coś tam trzeba umieć. Ja zabłysnąłem znajomością AD (bo miałem z tego zajęcia), a user i computer management to bylo jakieś 50% stanowiska na jakie aplikowałem wtedy. Reszta to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pracuję aktualnie jako Młodszy Specjalista ds. IT w międzynarodowym korpo, a zatrudniony zostałem kilka tygodni temu i jest to moja pierwsza praca w IT. To czym się wyróżniłem na tle innych kandydatów to moje repozytoria na githubie gdzie mam jakieś pierdoły na studia (jestem na trzecim roku), a pytali mnie o moje projekty gdyż mogą też mieć dla mnie w przyszłości ofertę pracy jako programista PHP. Nie znam się
  • Odpowiedz
@thority ok, ale ten post tego nie dotyczy,
Gość pyta gdzie są te mityczne oferty na helpdesk, gdzie biorą każdego kto coś ogrania i ma potencjał.
Teraz już ich nie ma. I tyle.

Sporo firm nie ma już budżetu na utrzymywanie doświadczonych pracowników, a co dopiero dłuższe szkolenie kogoś nowego.
  • Odpowiedz