Wpis z mikrobloga

  • 4
@YesIDo: Seler korzeń jest królem wśród warzyw, ma orzechowy smak, kompletnie niepodrabialny, warto sie przełamać a nie tylko marchewka i marchewka :) Zielony smakuje zupełnie inaczej i u mnie ląduje głównie w zupie. Nie wiem jak można go wsuwać do drinków na przykład a jest to teraz dość modne. W każdym razie zdrowa moda.
  • Odpowiedz
@arinkao: Ciężko zrozumieć niektóre komentarze, jak ludzie mogą się przypieprzać oto, jak ktoś sobie gotuje? Każdy robi, tak jak mu smakuje. BTW wygląda bardzo apetycznie :-)
  • Odpowiedz
Polskie jadło


@arinkao:

Historia surówki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy, jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).
  • Odpowiedz
@arinkao: seler, jabłko, śmietana delikatnie przełamana majonezem. Opcjonalnie, oprószyć orzechem włoskim a dla wielbicieli gryzienia, rodzynki. Pasuje prawie do wszystkiego, szczególnie do zestawów ziemniak i coś smażonego lub pieczonego.
  • Odpowiedz
  • 3
gdzie #!$%@? seler do Coloslawa xD to nie jest Coleslaw


@liczy_no_ze_niby_nie: Jest, to surówka z kapusty. Bywają też odmiany z ananasem, serem, jabłkami i gruszką. To że anglosasi nie wiedzą co to seler czy biała pietruszka to nie moja wina, srał ich pies ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 2
seler, jabłko, śmietana delikatnie przełamana majonezem. Opcjonalnie, oprószyć orzechem włoskim a dla wielbicieli gryzienia, rodzynki. Pasuje prawie do wszystkiego, szczególnie do zestawów ziemniak i coś smażonego lub pieczonego.


@krystal_Tri_tapik: Teraz żałuje że takiej nie zrobiłam, bez kapusty, selerową z rodzynkami i jabłkiem, orzechów też mam tonę wiec jak znalazł []
Może następnym razem. Wiem że jest mega pyszna.
  • Odpowiedz
@arinkao seler super. Ogólnie jedna z lepszych rzeczy w polskiej kuchni, czyli surówki wydają się być zapomniane. Surówka z selera z jabłkiem, surówka z pora i marchewki, surówki z białej rzodkwii, surówka z rzepy, buraczki na ciepło i na zimno, sałata na słodko i wytrawnie, czerwona kapusta świeża z cebulką i jabłkiem, wszelkie mixy z kapustą, marcheweczka z jabłkiem. Pyszne i zdrowe:)
  • Odpowiedz
@arinkao podbijam, taka surówka to sztos. Jablka musi być dużo i najlepiej reneta. Sól, trochę cukru i wyciśnięty sok z cytryny. Musisz złapać ten balans. Majonez do śmietany to bym tak powiedział proporcja 1:4. Wymiata i nie trzeba dodawać ani rodzynek ani orzechów. Można oczywiście. Ja bym na początku sugerował taka czystą, potem z orzechami, a z rodzynkami na końcu, one najbardziej zmieniają odbiór całości.
  • Odpowiedz