✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jak znaleźć jakąś normalną pracę? Jestem na 2 roku ekonomii zaocznie, do tej pory pracowałem tylko na kasie w różnych sklepach. Angielski znam bardzo dobrze, Excela również, jestem komunikatywny i ogólnie ogarnięty. Obspamiłem wszystkie korporacje w moim mieście, które miały jakieś programy stażowe i stanowiska juniorskie. 80% to brak telefonu albo mail z odmową, jeśli byłem już na jakiejś rozmowie, gdzie prezentowałem się bardzo dobrze to i tak potem odmowa, bo albo był ktoś z lepszym doświadczeniem czy wykształceniem. Jak patrze na statystyki na pracuj pl to na staże 60% ludzi, których aplikuje ma wpisane rok i więcej doświadczenia. No i super jak taka osoba jak ja ma to doświadczenie zdobyć jak ludzie z expem na staże CV wysyłają xD, do biur rachunkowych też wysyłałem, zero odzewu, a jak był to rozmowa jak na przesłuchaniu i wymagania jak od osoby z 2 letnim doświadczeniem, na stanowiska typu pomoc biurowa czy nawet głupią recepcję nikt nie oddzwania, wszędzie tylko odświeżane ogłoszenia lub ponad 100 osób wysyła i nikt nie dzwoni. Już powoli nie mam siły, moje CV nie jest problemem, jest normalnie zrobione, problemem jest gówniany rynek pracy, każdy chce pracę biurową, a takich bez doświadczenia nie ma za dużo. No i co tu zrobić w takiej sytuacji? Szukać na portalach to można równie dobrze wysyłać 5 lat CV i nic nie znajdziesz oprócz pracy w sklepie czy call center albo innym kołchozie. Już powoli nie mam siły do tego wszystkiego.
Już powoli nie mam siły, moje CV nie jest problemem, jest normalnie zrobione, problemem jest gówniany rynek pracy, każdy chce pracę biurową, a takich bez doświadczenia nie ma za dużo. No i co tu zrobić w takiej sytuacji? Szukać na portalach to można równie dobrze wysyłać 5 lat CV i nic nie znajdziesz oprócz pracy w sklepie czy call center albo innym kołchozie. Już powoli nie mam siły do tego wszystkiego.
@mirko_anonim: Plot twist. Aplikuj nawet na prace na które nie do końca wiesz, że się w nich widzisz. Ja aplikowałem na jakieś stanowisko odklejone od mojej dziedziny, a mnie przyjęli na całkiem co innego, bo zauważyli w moim CV angielski i niemiecki przez co teraz jestem logistykiem w biurze i kaska całkiem spoko wpada i to wszystko w drodze przypadku.
@Meserole O dziury pytali czasami- odpowiadałem zgodnie z prawdą, że robiłem przerwę na odpoczynek (pół roku). Świadectw jako takich nigdzie nie chcieli. Raz rekruterka wypaliła z tekstem:
To takie rozbieżne to Pana CV...
Jak zobaczyła roku w jednej branży, pół roku w innej, 3 miesiące w jeszcze innej. Dlatego teraz buduje CV od niedawna które ma być spójne
@Meserole Ja pracowałem jeszcze przed studiami. Ostatnio nawet pytali czemu nie ma wcześniejszego doświadczenia to odpowiedziałem również zgodnie z prawdą, że wcześniej wykonywałem prace dorywcze niemające wartości z punktu widzenia obecnej rekrutacji i dali mi spokój.
@BlackpillRAW: @Meserole Ja na pytanie (przed przyjęciem do obecnej pracy takie padło) dlaczego raz w takiej branży pracowałem, raz w innej, a studia mam jeszcze z czego innego powiedziałem, że po prostu szukam siebie i próbuję różnych rzeczy które mnie ciekawią i w sumie babka była usatysfakcjonowana.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Jak znaleźć jakąś normalną pracę? Jestem na 2 roku ekonomii zaocznie, do tej pory pracowałem tylko na kasie w różnych sklepach. Angielski znam bardzo dobrze, Excela również, jestem komunikatywny i ogólnie ogarnięty. Obspamiłem wszystkie korporacje w moim mieście, które miały jakieś programy stażowe i stanowiska juniorskie. 80% to brak telefonu albo mail z odmową, jeśli byłem już na jakiejś rozmowie, gdzie prezentowałem się bardzo dobrze to i tak potem odmowa, bo albo był ktoś z lepszym doświadczeniem czy wykształceniem. Jak patrze na statystyki na pracuj pl to na staże 60% ludzi, których aplikuje ma wpisane rok i więcej doświadczenia. No i super jak taka osoba jak ja ma to doświadczenie zdobyć jak ludzie z expem na staże CV wysyłają xD, do biur rachunkowych też wysyłałem, zero odzewu, a jak był to rozmowa jak na przesłuchaniu i wymagania jak od osoby z 2 letnim doświadczeniem, na stanowiska typu pomoc biurowa czy nawet głupią recepcję nikt nie oddzwania, wszędzie tylko odświeżane ogłoszenia lub ponad 100 osób wysyła i nikt nie dzwoni. Już powoli nie mam siły, moje CV nie jest problemem, jest normalnie zrobione, problemem jest gówniany rynek pracy, każdy chce pracę biurową, a takich bez doświadczenia nie ma za dużo. No i co tu zrobić w takiej sytuacji? Szukać na portalach to można równie dobrze wysyłać 5 lat CV i nic nie znajdziesz oprócz pracy w sklepie czy call center albo innym kołchozie. Już powoli nie mam siły do tego wszystkiego.
#praca #pracbaza #robpill
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: firmy nie mają na to czasu i nic im nie zrobisz
@
Jak zobaczyła roku w jednej branży, pół roku w innej, 3 miesiące w jeszcze innej. Dlatego teraz buduje CV od niedawna które ma być spójne
@BlackpillRAW: dobre :D musze zapamiętać dzięki!
@dzbanzyciowy: No nie wiem... @LezliNilsen boisz się? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)