Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czuje się głupi. Czuję że mam niski poziom inteligencji. Moje przekonania i intuicja zawsze źle wskazują mi drogę. Mam krótką pamięć. Moi współpracownicy uważają mnie za tępego i wiecznie zamulonego. Szef mnie już lekceważy i nie powierza poważniejszych zadań i jestem pomijany. Nie rozumiem, gdy ktoś coś tłumaczy lub zrozumiem po dłuższym czasie kiedy inni przyswajają wszystko raz dwa.
Zawsze byłem cichy i skromny nie mam też w towarzystwie za bardzo czegoś do powiedzenia bo czasem palne coś głupiego. Popełniam dużo błędów i tyle samo muszę podejmować ich napraw. Nie posiadam tej iskry bystrości czy cwaniaka. Mam trudności w podejmowaniu decyzji ale najczęściej i tak podejmuje te złe.
Podejrzewam, że moja narzeczona też zaczyna o mnie tak myśleć.
Próbowałem czytać książki, uczyć się języka, grać w jakieś gry o trenowaniu myślenia ale albo po czasie stracę koncentracje albo ciężko mi się za to wziąć. Potrzebuję pomocy, jakieś porady co można by zrobić by sobie pomóc. Czuje sie naprawdę źle jak najgorszy. Co można zrobić w tej sytuacji?
#pytaniedoeksperta #psychologia #pomoc #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie jesteś głupi , bo głupi ludzie nawet nie wiedzą że są głupi , skoro zastanawiasz się nad tym czy jesteś myślący to znaczy znaczy że masz dość dobra inteligencję , gdybyś był głupkiem to byś myślał że jesteś mądry a inni głupi , właśnie osoby inteligentne mają większe skłonności myśleć o sobie źle a osoby głupie się bardzo wychwalają
Twoj problem jest taki że tak jak mówisz ,
  • Odpowiedz
nie jesteś głupi , bo głupi ludzie nawet nie wiedzą że są głupi ,

@Linnior88: nie mogę się zgodzić. Znam ziomka co po prostu żadnej abstrakcji nie rozumie, wszystko mu po trzy razy tłumaczę i on wie, że jest głupi
  • Odpowiedz
IMHO wszystko kwestia procesow

@programista15cm: albo niskie IQ? - bo to co pisze @Linnior88 że ktoś kto dosłownie - zgodnie z terminologią medyczną - jest "kretynem" i nie jest w stanie tego dostrzec, że różni się umiejętnościami kognitywnymi od innych ludzi to prawdą nie jest
Dietetyq - >IMHO wszystko kwestia procesow

@programista15cm: albo niskie IQ? - bo to...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: chyba brak pewności siebie plus pewnie jakieś zaburzenie. Czujesz jakieś emocje, jakie masz myśli przed dokonaniem wyboru? Czu jest to obawa przed porażką i ośmieszeniem? Czy na spokojnie analizujesz właściwy wybór?
  • Odpowiedz
@Dietetyq: mozna myslec szybko, ale w zlym kierunku (lub w ogole chaotycznie) albo wolno w dobrym i miec lepsze efekty. Inteligencja jest bardzo ogolnym pojeciem

Widzialem w swoim zyciu doslownie debila sterydziarza, ktory sprawial wrazenie lekkiego opoznienia w rozwoju, ciagle sie zawieszal, wolno kapowal, byl wybitnie malo bystry.

Jednoczesnie mial swietne procesy, byl bardzo zdeterminowany, mial system obslugi swojej niskiej inteligencji, systemy wspomagania pamieci. Umial odpowiednie osoby pytac o odpowiednie rzeczy, wszystko
  • Odpowiedz
nie jesteś głupi , bo głupi ludzie nawet nie wiedzą że są głupi , skoro zastanawiasz się nad tym czy jesteś myślący to znaczy znaczy że masz dość dobra inteligencję , gdybyś był głupkiem to byś myślał że jesteś mądry a inni głupi ,

@Linnior88: nie - samoświadomość głupoty lub nie - czy też intelektu nie równa się byciem lub niebyciem głupim
ale jest to zaleta
  • Odpowiedz
I zalozyl sobie biznes, potem sprzedal z zyskiem i z tego co mi sie kontakt z nim urwal zrobil to jeszcze wielokrotnie, byl udanym biznesmanem

@programista15cm: bo inteligencja to nie remedium na wszystko - brawo
mało tego - czasem bycie głupim pomaga - a nasze społeczeństwa nawet premiują głupotę i są do niej dostosowywane i vice versa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: OPie - naucz się rozwagi - jeśli nie chcesz czegoś głupiego palnąć to nie mów - upewnij się trochę że to ma trochę sensu i zyskuj pewność siebie w bezpieczny powolny ale stabilny sposób.
Nie wychylaj się, bądź dość posłuszny, a daleko zajdziesz. Tacy ludzie jak ty też są potrzebni - nawet więcej niż Ci dynamiczni i bystrzy
  • Odpowiedz
Znam ziomka co po prostu żadnej abstrakcji nie rozumie, wszystko mu po trzy razy tłumaczę i on wie, że jest głupi

@A_R_P: ja znam ludzi co nie rozumieją podstawowych rzeczy - na około jak im wytłumaczysz to coś pojmą, ale też nie dużo
Najciekawsze dla mnie było spotkanie ludzi którzy mają sporą wiedzę w porównaniu do ich inteligencji to jest coś śmiesznego
koleżanka jak papuga coś powie, ale dwóch faktów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Moim zdaniem Twój problem przede wszystkim leży w niskim poczuciu własnej wartości. Ludzie bez zaburzeń emocjonalnych nie kontrolują się cały czas i nie zastanawiają, czy powiedzieli głupotę czy też nie. Zresztą nie ma ludzi którzy się zawsze mądrze wypowiadają i we wszystkim mają rację. Większość ludzi ma duża wiedzę w jakimś wąskim zakresie, reszta to już kwestia zainteresowań i otwartości na tzw wiedzę ogólną. Wiem jak się czujesz, jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Nie rozumiem, gdy ktoś coś tłumaczy lub zrozumiem po dłuższym czasie kiedy inni przyswajają wszystko raz dwa.

Inni mogą tylko przytakiwać, a ty masz tę odwagę się zapytać.

Zawsze byłem cichy i skromny nie mam też w towarzystwie za bardzo czegoś do powiedzenia bo czasem palne
Nemayu - @mirko_anonim: 
Nie rozumiem, gdy ktoś coś tłumaczy lub zrozumiem po dłuższy...
  • Odpowiedz