Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć!

Chciałbym się dowiedzieć, czy w Waszych firmach też tak jest, dlatego zwracam się z pytaniem zarówno do #programista15k, jak i do osób z #it #pracait. Od 10 lutego "teoretycznie" zmieniłem pozycję w mojej firmie. Obecnie jestem w dziale IT, ale jeszcze bez podpisanej umowy. Główny powód to fakt, że moja firma obecnie skupia się na sprzedaży, a nowa umowa ma być dla mnie gotowa od połowy kwietnia, kiedy to sprzedaż ma się zakończyć. Miałem jedną rozmowę z szefem, który zasugerował, abym najpierw zapoznał się z różnymi działami IT i zdecydował, gdzie chciałbym pracować w przyszłości. Problem polega na tym, że proces wdrażania jest bardzo słaby. Muszę sam szukać informacji o tym, co i jak funkcjonuje. Nie pomaga też fakt, że dokumentacja jest źle prowadzona, więc ciągle muszę pytać kolegów, którzy nie zawsze mają dla mnie czas. Już w pierwszym tygodniu, od pierwszego dnia, przydzielono mnie do dużego projektu, który miałem zakończyć sam, ale wciąż brakuje mi informacji o tym, jak wszystko działa. Jak wyglądały Wasze pierwsze dni jako juniorzy w firmie? To moja pierwsza praca w IT, więc nie wiem, czy taka sytuacja jest normalna. Pracuję zdalnie z domu.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: co to znaczy że zmieniłeś pozycje? Co to jest dział IT? Jakis helpdesk?

Co to znaczy że nie masz umowy? Na czarno pracujesz? Na gębę?

Gdzie byś chciał pracować i co masz do wyboru

Nie pytaj ciągle kolegow tylko rob większe paczki pytan i tak się do nich zwracaj, najlepiej mailowo. Jednocześnie wrzucaj im spotkanie na omówienie pytan z maila, tak jest najskuczniej bo masz wszystko czarno na białym.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ciężko powiedzieć bo chaotycznie napisane, nie wyobrażam sobie żeby junior sam miał zakańczać jakiś rozgrzebany i to jeszcze duży projekt xd

z drugiej strony IT jest zawodem TECHNICZNYM który jest mocno związany z ROZWIĄZYWANIEM PROBLEMÓW - tym się to różni od pracy typowo biurowej, że zestaw problemów które rozwiązujesz to nie jest 10 czy nawet 100 kwestii które wykujesz na pamięć i zobaczysz w manualu co masz zrobić, tylko
  • Odpowiedz