✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jaką branżę byście doradzili komuś jak nie IT/ poza glazurnictwem :P? Pytam głównie tych co siedzą w IT tak jakby mieli odpowiedzieć znajomemu, albo tych którzy od IT się odbili. Uczyłem się sporo w kierunku testowania, mam nawet ISTQB, ale pasuje. Mogę tak aplikować jeszcze kilka lat i nic z tego. Myślałem o wbiciu się do bankowości np. przez #aml . Wiem, że robota głupiego, ale łatwo chyba się zaczepić, a później można odbić wyżej. Bankowość jest dość obszerna. No i kasa. Wiem, że nie na start, ale mogę poczekać. Obecnie mam studia i kilka lat doświadczenia w swojej branży, ale osiągnąłem sufit (bardzo niski). Chodziłem na rozmowy, ale nigdzie więcej nie dostałem. Mam już dość, bo np. z dzieckiem byśmy biedowali. Jedyna opcja wyżej to własna firma, ale tu nie mam tyle kapitału + niestety mam takie zobowiązania, że nie mogę podjąć ryzyka. #bankowosc
@mirko_anonim IT jest bardzo szerokie. Jak znasz jakąś branże jak np finanse to próbuj wejść na jakiegoś analityka lub konsultanta. Teraz jest trudny okres, szczególnie dla osób z małym doświadczeniem, ale jak byś znał jakąś branże i miał odpowiednio małe wymagania to powinno Ci się udać gdzieś zachaczyc.
@mirko_anonim: development i testowanie to nie jest całe it. Od siebie mogę polecić utrzymanie ruchu w dużych zakładach, jak jesteś dobry zawodnik to sufit przy 12k, ale masz pracę do końca życia i żaden kryzys ani fala juniorów nie spowodują, że twoja wypłata spadnie.
✨️ Autor wpisu (OP): @gradekmi niestety zaczynałbym od zera. Mam dość ukierunkowany zawód i trudno gdzieś blisko przeskoczyć. Myślisz, że w bankowości będzie podobnie trudno na początek jak w IT? Na AML raczej dużych wymagań nie ma. Język ogarniam dobrze. Chyba rzeczy związanych z bezpieczeństwem nie zautomatyzują tak szybko albo nie przeniosą do Indii.
@mirko_anonim myślę że tak. Dodatkowo w finansach trudniej o rozwój. Firmy mnóstwo procesów przenoszą do Indii. Finanse są Polsce głównie branżą która generuje koszty, nie przychody - tutaj nie ma tworzonych nowych produktów czy przynoszenia przychodów - to jest głównie obsługa księgowa która jest kosztem który zawsze firma chce ograniczać. Wg mnie zawsze warto szukać pracy po stronie generującej przychody, a nie koszty. Oczywiście w finansach są również takie miejsca, ale
Pytanie do ludzi z Pomorza- kojarzycie czy są jakieś plaże gdzie mógłbym wjechać moim SUVem (Hyundai Tucson 2026 NX5 z Pleos Connect, napęd MHEV jak coś).
Wiem, że są parkingi, ale musiałbym podejśc z 50m na pieszo, a z auta miałbym bliżej.
Jaką branżę byście doradzili komuś jak nie IT/ poza glazurnictwem :P? Pytam głównie tych co siedzą w IT tak jakby mieli odpowiedzieć znajomemu, albo tych którzy od IT się odbili. Uczyłem się sporo w kierunku testowania, mam nawet ISTQB, ale pasuje. Mogę tak aplikować jeszcze kilka lat i nic z tego. Myślałem o wbiciu się do bankowości np. przez #aml . Wiem, że robota głupiego, ale łatwo chyba się zaczepić, a później można odbić wyżej. Bankowość jest dość obszerna. No i kasa. Wiem, że nie na start, ale mogę poczekać. Obecnie mam studia i kilka lat doświadczenia w swojej branży, ale osiągnąłem sufit (bardzo niski). Chodziłem na rozmowy, ale nigdzie więcej nie dostałem. Mam już dość, bo np. z dzieckiem byśmy biedowali. Jedyna opcja wyżej to własna firma, ale tu nie mam tyle kapitału + niestety mam takie zobowiązania, że nie mogę podjąć ryzyka. #bankowosc
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Teraz jest trudny okres, szczególnie dla osób z małym doświadczeniem, ale jak byś znał jakąś branże i miał odpowiednio małe wymagania to powinno Ci się udać gdzieś zachaczyc.
────────────────
Wg mnie zawsze warto szukać pracy po stronie generującej przychody, a nie koszty. Oczywiście w finansach są również takie miejsca, ale