Aktywne Wpisy

plusbear +55
ja myślałem że tu jest elita internetu a wy chorzy psychicznie jesteście

Marek_Tempe +16
Taki to pożyje.
źródło: 1000012318
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000012318
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
#nieruchomosci #inwestycje
Co szanowne grono inwestorów wykopowych zrobiłoby na moim miejscu?
Niedawno zwolniłem kawalerkę 30 m2 w mieście powiatowym ok. 200k mieszkańców. Jest w stanie do zamieszkania, w pełni umeblowana, w bardzo dobrej lokalizacji, dwustronna, z balkonem, na pierwszym piętrze, ogółem full wypas. Bazując na ogłoszeniach z Otodomu, jest warta ok. 200 - 260k - szerokie widełki, bo widziałem naprawdę różne ceny. Nie wiem jak jest z cenami transakcyjnymi, ogłoszenia raczej nie wiszą bardzo długo.
Mam do wyboru:
- sprzedać ją i wrzucić hajs w obligi/ETFy/akcje solidnych spółek (raczej bezpieczny portfel). Trochę inwestuję, więc nie jestem kompletnym nowicjuszem w tym temacie.
- wynająć ją sprawdzonej osobie na okres ok. 5 lat (czas zasugerowany przez potencjalnego najemcę), z zyskiem na czysto ok. 700-800 zł co miesiąc. Jest to osoba, po której nie spodziewam się żadnych dziwnych akcji, zniszczeń, etc. Ta osoba sama też ogarnie finansowo naprawy różnych sprzętów w mieszkaniu. Wiem też, że to będzie "stały" najemca, być może nawet okres 5 lat najmu ulegnie wydłużeniu.
Nie chcę wynajmować nikomu innemu, może być różnie, tej osoby jestem pewien. W teorii mógłbym skrócić czas wynajmu, ale raczej nie chciałbym tego robić (zakładając, że nie byłoby żadnych krzywych akcji po drodze, ale to już inny temat).
Przy drugiej opcji troszkę obawiam się wartości mieszkania za 5 lat. Niby nieruchy tylko w górę, ale to jednak miasto powiatowe, widać że się wyludnia, młodych pracujących ludzi jak na lekarstwo. Mieszkanie w którym obecnie mieszkam jest w mieście wojewódzkim, kupione za gotówkę, metraż mi odpowiada, nie planuję żadnych większych zakupów w okresie ok. 3-5 lat. Kredytów, rodziny brak, zarobki w porządku.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co robić?