Wpis z mikrobloga

nikt normalny nie bierze mieszkania SAMEMU. Nie znam absolutnie nikogo kto by wziął mieszkanie jako singiel na siebie (i pewnie są wyjątki jak ktoś jest w top zarabiających)

@mirko_anonim: Ja wziąłem. Co teraz?

Jakby to miało wyglądać gdyby każdy miał mieszkanie solo? planowanie przestrzenne musiałoby wykraczać poza miasta a przecież nikt nie chce mieszkać poza miastem bo każdy chce mieć nowiutkie, w centrum i jeszcze tanio

Wystarczy budować w górę
  • Odpowiedz
Nie znam absolutnie nikogo kto by wziął mieszkanie jako singiel na siebie

@mirko_anonim: że co? Ze znajomych większość ludzi kupiła mieszkania samodzielnie. Bo jakby mieli czekać na małżeństwo (by kupować wspólnie), to kiedy by kupili pierwsze mieszkanie? Średnio bliżej czterdziestki?
  • Odpowiedz
Dla pary jest to śmieszne 2.25k na głowe - gdzie mówimy o młodych ludziach 25-40. Średnia krajowa dla pary to ponad 15k!!! z czego i tak młodzi znacznie przekraczają średnią krajową pracując w biurach.

@mirko_anonim: Chyba kurła w Warszawie. Polska powiatowa takich pieniędzy nigdy nie widziała. Ja z Obajtkiem mamy średnio po kilkanaście/dziesiąt nieruchomości. XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kupiłem mieszkanie z ex dupą na kredyt chociaż zawsze się zarzekałem że to błąd. I wiesz co, to był błąd. Nigdy wiecej. Teraz tylko i wyłącznie samemu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Wykopki na tagu to głównie single. Oni myślą, że konkurują z Anetką z żabki o mieszkanie a fakt jest taki, że jeden pojedynczy inwestor z tagu konkuruje nie z Anetką, ale z Anetką i Mariuszem, jej mężem/chłopakiem.

Taki wykopek narzeka, że nie stać go mimo zarabiania średniej krajowej na mieszkanie w powiatowym, a taka Anetka + Mariusz robią dwie średnie i to oni kupują mieszkanie, żeby zakładać tam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim uprzejmie przypominam, że dane o średniej krajowej dotyczą zarobków BRUTTO. Za to jak nietrudno się domyślić ratę kredytu płaci się z pensji netto za to do raty kredytu dochodzą koszty czynszu i rachunków ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To teraz znasz mnie, a w jakiejś specjalnej topce zarobków nie jestem.

Natomiast ogólnie prawda, że ceny dostosowywane są do czegoś co w USA nazywają household income, na nasze dochód gospodarstwa domowego więc jeśli kiedyś przeciętne gospodarstwo miało 1 źródło dochodu to ceny były ustawione tak, że równie dobrze tego zarabiającego było stać solo. Dzisiaj podstawą są gospodarstwa z 2 źródłami dochodu to wszystko z perspektywy singla jest drogie,
  • Odpowiedz
@Maroman: zamiast życzyć innym mirkom źle, mógłbyś się przeprowadzić z polski powiatowej do normalnego miasta i przestać jojczyć, że takich pieniędzy na oczy nie widziałeś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przecież w IT jest całe mrowie singli co mają swoje mieszkanie większe mniejsze brane na siebie - zwyczajnie OP ekstrapoluje swoje położenie na całość społeczeństwa
  • Odpowiedz