mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Uszanowanie. Otrzymałem działkę budowlaną w spadku po ojcu. I czytając w internecie już się pogubiłem, jeśli chodzi o podatek. Raz jest napisane, że działka budowlana jest opodatkowana 19% bez względu na czas sprzedaży, a innym razem, że jeżeli się sprzeda grunt po upływie 5 lat, to tego podatku się nie płaci. Z tym, że to się liczy od dnia otrzymania spadku/śmierci spadkodawcy, czy od dnia, kiedy ojciec ją nabył? Bo na jednej stronie właśnie tak pisało, że liczy się dzień kiedy ojciec ją kupił, czyli ja mogę ją sprzedać od razu?
Ile w końcu tego podatku będę musiał zapłacić?
#kiciochpyta #pytaniedoeskperta #nieruchomosci #podatki

─────────────────────

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
marcpol
czy od dnia, kiedy ojciec ją nabył?


@mirko_anonim: Od daty nabycia przed spadkodawcę, czyli Twojego ojca. 5 lat jest liczone od końca roku w którym nastąpiło nabycie.
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
0
Anonim (nie OP): Data liczona od otrzymania spadku, jeśli sprzedasz w mniej niż 5 lat to płacisz podatek. Jest wyjątek - jeśli minęło mniej niż 5 lat, ale w ciągu 2 lat od sprzedaży przeznaczysz cała kwotę na cele mieszkaniowe(mieszkanie/dom/działka/remont) to nie płacisz podatku, ale jeśli dobrze pamiętam musisz to zgłosić do urzędu i udokumentować.

────────────────
marcpol
Data liczona od otrzymania spadku, jeśli sprzedasz w mniej niż 5 lat to płacisz podatek


@mirko_anonim: To błędna informacja. W roku 2019 uległo to zmianie i datą nabycia jest data nabycia przez spadkodawcę, nie data otrzymania spadku przez spadkobiercę. Podstawa prawna art. 10 ust. 5 ustawy o PIT.
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
0
Anonim (nie OP): Czyli po 5 latach od otrzymania spadku nie płacę tych 19%? Ile wtedy się płaci?

─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
0
✨ Autor wpisu (OP): @marcpol Dzięki z info. Ile się płaci w takim razie podatku, jeśli te 5 lat minęło? Bo czytałem, że jeśli działka budowlana to i tak 19%.

─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
marcpol
Anonim (nie OP): Czyli po 5 latach od otrzymania spadku nie płacę tych 19%? Ile wtedy się płaci?

✨ Autor wpisu (OP): @marcpol Dzięki z info. Ile się płaci w takim razie podatku, jeśli te 5 lat minęło? Bo czytałem, że jeśli działka budowlana to i tak 19%.


@mirko_anonim: Jeśli spadkodawca (osoba zmarła, po której spadek otrzymują spadkobiercy) nabył nieruchomość w ciągu powyżej 5 lat to nie występuje obowiązek
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
0
Anonim (nie OP): Czy wy macie nasrane we łbach oboje? Nic nie płacisz jak nie sprzedasz, stary jest w grupie zerowej. Ten ryczałtowy podatek od nabycia w spadku nieruchomości nie obowiązuje już od dawna. Niedawno isański o tym pisał na rp.

https://www.rp.pl/opinie-prawne/art40300131-isanski-podatek-dochodowy-od-spadku-i-darowizny-dlaczego-prawo-tego-zabrania

Co do sprzedaży przed upływem pięciu lat jeżeli spadkodawca posiadał nieruchomość dłużej niż lat ten okres liczony od końca roku w którym nieruchomość nabyto to nie ma utrwalonej linii orzeczniczej. Cwele