Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy irytują was osoby, które zachowują się narcystycznie/toksycznie/manipulująco? Nie wiem jak konkretnie określić to z czym mam do czynienia, bo te cechy się przenikają. Mam wrażenie, że bardzo często trafiam na takich ludzi i tak jakby pierwsza taka osoba mnie uświadomiła, że tacy jak oni istnieją, stąd mam wiedzę jakimi sposobami manipulacji postępują.
Średnio dowierzam w to, że jest ich 1-1,5% w społeczeństwie, czy tego typu podobne przykłady, jako byłaby tak nikła ilość psychopatów.
Odniosę się tylko do kobiet, bo w głównej mierze to z nimi miałem najwięcej tego typu doświadczeń. Jest to smutne po prostu, bo ci ludzie są ograniczeni. Jasne, że można się na nich sparzyć, raz, drugi ale później sposoby manipulacji są widoczne i człowiek jest na to wyczulony. Typowe uświadamiające filmiki na yt czy postępowanie narcystycznej osoby po różnych stronach na internecie opisują dokładnie takie osoby. Jak do takich ludzi trafić? To jest często smutne, gdy po raz któryś spotykasz taką osobę a ona żyje ''tylko sobą'' a ciebie traktuje jako rzecz, która ma zaspokajać jej zachcianki emocjonalne. Pełne zaobsorbowanie sobą. Z zewnątrz jak się na to patrzy to jest to smutne, bo nie da się z nimi rozmawiać jak z pełnym człowiekiem ale jak z kimś powierzchownym, kimś jak robot. Powiesz coś nie po ich myśli to się obrażają, rozmawiasz z nimi normalnie to ni stąd ni zowąd zaczynają karać ciszą. Tak patrząc to oni chyba nie postrzegają mnie, czy innych jak ludzi. Taki człowiek zamknięty w swoim ciele i skierowany tylko na swoje wnętrze ,nie widzący nic poza sobą. Dlatego jak widzę po raz kolejny jakieś głupie próby manipulacji to jest to dla mnie żałosne. Zachowują się dokładnie według konkretnego wzoru. Nie mogę tego pojąć.
#psychologia

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Średnio dowierzam w to, że jest ich 1-1,5% w społeczeństwie

@mirko_anonim: tyle osób jest z pełnym zaburzeniem narcystycznym - te osoby sa totalnie odklejone. Resztę ma rys narcystyczny (i zdaja sobie z tego sprawe mniej lub bardziej np ja)

Jak do takich ludzi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): A co ożeniłeś się z taką osobą? Trzyma cię ktoś na siłę przy niej? Narcyzm teraz nazywany jest zaburzeniem ale jak ktoś jest nerdem i odnosi sukcecy np. w nauce to się go już nie nazywa narcyzem, dawno temu tacy ludzie pchali świat do przodu, nazywano ich wtedy że mają mnóstwo zapału, energii, a teraz jest problem bo ludzie nie potrafią komunikować się ze sobą, problemem nie są
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm
Nie zabiegam, sami się wpraszają w moje życie. Trafienie do kogoś zamkniętego i skierowanego na siebie jest niemożliwe? Mówię o wymianie argumentów(to mam na myśli ''trafienie'').
Żadne wymuszanie, wystarczy wyrażenie własnego zdania i dla takich osób oznacza to już atak na ich kruche ego.

@Anonim
No właśnie? Gdzie jest szacunek dla drugiego człowieka i szanowanie granic? Narcystyczni ludzie wiedzą akurat o tym najmniej ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Chyba zależy od poziomu zaawansowania/doświadczenia drugiej osoby i próby podejmowania wyboru. Jako osoba z co najmniej czymś narcystycznym (czy PD czy tylko traits, to jeszcze jest do zdiagnozowania) zajęło mi to dużo narcystycznych ran, by
1. Zdać sobie sprawę z wagi problemu
2. Chcieć faktycznie podjąć próbę zmiany

To nie jest tak, że dostałem jakąś informację większą o byciu narcyzem czy instrukcję jak manipulować ludźmi i żyć w społeczeństwie jako
  • Odpowiedz
gdyby sami nie wkraczali w moje życie i chcieli wywołać we mnie celowych odczuć,

@mirko_anonim: ale to po co się dajesz? Gdzie twoja asertywność?

Trafienie do kogoś zamkniętego i skierowanego na siebie jest niemożliwe

@mirko_anonim: nie umiesz nawiązać relacji z kimś normalnym? Dbajacym o siebie i dostrzegajacym i rozumiejącym Ciebie?
  • Odpowiedz