Czy to norma żeby przy składaniu zamówienia przez internet z odbiorem w sklepie wymuszane było podanie danych osobowych w tym pełnego adresu do celów realizacji zamówienia? Chcesz kupić okulary i odebrać w sklepie - spoko, tylko podaj pełny adres a przy odbiorze okaż dowód :)
A a polityce prywatności oczywiście nic takiego: ot segmentowanie klientów, profilowanie, w tym przy użyciu danych z sociali (dla zalogowanych), przesyłanie danych za granice, analiza danych sprzedażowych. Dane przekazywanie jedynie: zewnętrznym dostawcom usług (m.in. w sprawach technologicznych, księgowych etc), spółkom grupy, ew nabywcom spółki. https://www.ray-ban.com/poland/c/privacy-policy
Czy nie pozwalamy tym firmom na zbyt wiele?
"Znajdź dogodne miejsce odbioru zamówienia i podaj dane osoby, która odbierze przesyłkę. Otrzymasz wiadomość e-mail, gdy paczka będzie gotowa.
Uwaga: w miejscu odbioru przesyłki należy okazać dowód tożsamości i niniejszą wiadomość e-mail "
@mirko_anonim: często sklepy wymagają zbędnych danych, nawet allegro uparcie przekazywało adres główny a nie tylko dostawy, nie dość, że ujawnienie danych, to jeszcze niektórzy sprzedawcy się mylili i słali na główny.
Najlepiej omijać takie sklepy, jak nie ma wyboru, to wpisać inne dane.
Odbiór osobisty: - tylko płatność na miejscu, wtedy zwykle nie trzeba dowodu i dane mogą być
Anonim (nie OP): Tak, konieczne. Zasady ewidencjonowania sprzedaży przez internet, albo kasa z gotówką alb płatność przelewem z podaniem danych osobowych, w tym adresu.
Nie ja to wymyśliłem, zażalenia składaj do naszego zj&banego ustawodawcy i cweli unijnych (częściowo aml).
#prywatnosc #zakupy #rayban #przetwarzaniedanych #mampytanie #zalesie
Czy to norma żeby przy składaniu zamówienia przez internet z odbiorem w sklepie wymuszane było podanie danych osobowych w tym pełnego adresu do celów realizacji zamówienia? Chcesz kupić okulary i odebrać w sklepie - spoko, tylko podaj pełny adres a przy odbiorze okaż dowód :)
A a polityce prywatności oczywiście nic takiego: ot segmentowanie klientów, profilowanie, w tym przy użyciu danych z sociali (dla zalogowanych), przesyłanie danych za granice, analiza danych sprzedażowych. Dane przekazywanie jedynie: zewnętrznym dostawcom usług (m.in. w sprawach technologicznych, księgowych etc), spółkom grupy, ew nabywcom spółki. https://www.ray-ban.com/poland/c/privacy-policy
Czy nie pozwalamy tym firmom na zbyt wiele?
"Znajdź dogodne miejsce odbioru zamówienia i podaj dane osoby, która odbierze przesyłkę.
Otrzymasz wiadomość e-mail, gdy paczka będzie gotowa.
Uwaga: w miejscu odbioru przesyłki należy okazać dowód tożsamości i niniejszą wiadomość e-mail "
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Najlepiej omijać takie sklepy, jak nie ma wyboru, to wpisać inne dane.
Odbiór osobisty:
- tylko płatność na miejscu, wtedy zwykle nie trzeba dowodu i dane mogą być
Nie ja to wymyśliłem, zażalenia składaj do naszego zj&banego ustawodawcy i cweli unijnych (częściowo aml).
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero