Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Też was dobija 2 próg podatkowy? Jak w połowie roku wynagrodzenie mi spada o parę k to aż mi się odechciewa pracować. Jeszcze parę lat temu szybciej się osiągało ta 30 krotność średniej pensji i przestawało płacić ZUS a teraz to wypada coraz później. Niestety ale mimo stosunkowo częstych zmian pracy i awansów moje wynagrodzenie nie rośnie tak szybko jak na początku kariery. Do tego przez inflację na coraz mniej mnie stać, kiedyś na luzie mogłem sobie kupić jakiś samochód średniej klasy a teraz to głupia Honda Civic kosztuje 150k. Praca na UoP to jedyna opcja w mojej branży, zazdroszczą specjalistom IT, nie dość, że unikają 2 progu to jeszcze mogą sobie w leasing wziąć jakiś fajny samochód i w koszta wrzucić, zawsze wychodzi dużo taniej niż kupować za gotówkę lub na kredyt.

#pracbaza #zarobki #podatki #zalesie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Jak chcesz mieć koszta to płacisz nie 12% ryczałtu tylko 19% liniowego - jak nie masz w IT IPBoxa to się po prostu nie opłaca, bo na użytku mieszanym odliczasz tylko 50% VATu i jakieś grosze z kwoty netto.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak jesteś na ryczałcie to żadnych kosztów nie odliczasz, tylko vat 50%. Na liniowce 19% płacisz dodatkowe 5% składki zdrowotnej, przekroczysz bańkę to jeszcze 4%, plus koszty księgowości, 26 dni płatnego urlopu nikt ci nie da, czyli plus urlop. Z kwoty netto limit jest tylko do 19% z 150k. Są plusy ujemne i plusy dodatnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją droga zawsze mnie ciekawi czemu
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: Tylko w wypadku jakbym był bezrobotnym przez następne 8, czyli rzadko. W UK następny pracodawca z automatu wyrównuje te składki w pensji na bieżąco. Wszystko automatycznie. W Polsce - dalej jak w lesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trololo55:

Swoją droga zawsze mnie ciekawi czemu etatowcy zamiast postulatów poprawienia swojej sytuacji zawsze wolą popierać dalsze pogorszenie warunków na b2b ¯\(ツ)/¯

Ponieważ każdy rozsądny i inteligentny człowiek wie, że obniżenie podatków nie jest możliwe przy deficycie, który wyrządził nam wtórny socjalizm wdrożony przez PiS i kontynuowany obecnie przez PO.

A najprostszym sposobem walki z tym deficytem jest uszczelnianie dziur w systemie, a obecnie największą dziurę (po szarej strefie w
  • Odpowiedz
A najprostszym sposobem walki z tym deficytem jest uszczelnianie dziur w systemie

@francoisinho: cóż za dramatyczna pomyłka. Najprostszym sposobem na deficyt jest oczywiście zaprzestanie wszelkiego rozdawnictwa
  • Odpowiedz