Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Za niecałe 3 miesiące skończę 26 lat, a jeszcze nigdy tak na prawdę nie pracowałem, o życiu towarzyskim nie wspomnę (przegrw). Zniszczyłem sobie życie siedząc cały czas przy komputerze. Głównie wynika to z lenistwa, prokrastynacji, strachu, nadopiekuńczej mamy i dostawania alimentów od ojca. Jako, że niedługo skończą mi się alimenty, ale też nie chcę być dłużej pasożytem i być odizolowanym od społeczeństwa przez brak pieniędzy, chcę zacząć pracować i normalnie żyć. Żeby się zmusić do znalezienia pracy, wyprowadziłem się do Poznania, żeby mieć większe możliwości. Nie był to najlepszy pomysł. Niestety do najbystrzejszych nie należę, słabo zdałem maturę i zaczynam zaocznie 3 rok na kierunku Finanse i rachunkowość na średniej publicznej uczelni, więc jak się domyślacie poziom jest niski i zbyt wiele się nie nauczyłem. Za dużo od siebie też nie włożyłem. Patrząc po osobach z kierunku to nie wydaje się, żebym był dużo głupszy od nich, a oni jakoś pracę mają. Powinienem teraz szukać praktyk, ale ubzdurałem sobie, że przecież nawet nie mam żadnych ubrań do biura (ani pieniędzy żeby je kupić) to jak ja będę wyglądał. Docelowo chciałbym mieć jakąś pracę biurową, najlepiej w finansach, ale że ciężko bez doświadczenia i konkretnych umiejętności coś znaleźć, zdecydowałem się na znalezienie byle jakiej pracy na krótki okres. Za pieniądze zarobione przez te kilka miesięcy kupiłbym ubrania, naprawił zęby, zyskał pewność siebie, odwiedził logopedę/psychologa (trochę się jąkam/zapominam słów) i zainwestował w jakieś szkolenia. Przemogłem się i z myślą, że jakoś to będzie powysyłałem kilkadziesiąt CV do ochrony, media expert, empiku, kompletowanie zamówień online, małych sklepów, stacji itp. Odezwali się tylko z ochrony, byłem na rozmowie, ale pewnie wybrali osobę z orzeczeniem. Praca jako ochroniarz na jakiejś budowie/biurowcu, gdzie nie musiałbym za dużo robić byłaby idealna na początek, ale no właśnie raczej biorą osoby z orzeczeniem. Wydaje mi się, że głównie przez nadopiekuńczą matkę, milion myśli na sekundę, nic nie robienie przez całe życie, mam dwie lewę ręce, wszystko mi leci z rąk, mam problemy z prostymi mechanizmami/logicznym myśleniem to mam obawy przed szukaniem innej pracy. Jednak zdecydowałem, że najszybciej będzie znaleźć pracę na magazynie bo przecież biorą wszystkich to ja też jakoś ogarnę. Jak wygląda taka praca na początku? Boję się, że nie dam sobie rady. Nie tyle co fizycznie, a manualnie/organizacyjnie. Czas goni i od poniedziałku muszę zacząć jeszcze intensywniej szukać pracy. Jeżeli jest ktoś z Poznania i jest w stanie coś załatwić to prosiłbym o kontakt. Jedyne co potrafię to Excel i angielski B2, ale chcę się rozwijać. Jestem bardzo spokojny, kulturalny, bezkonfliktowy, komunikatywny, bez nałogów i odpowiedzialny. Wydaje mi się, że potrzebuje kilku miesięcy pracy, żeby odmienić swoje życie na lepsze. Wpis jest bardzo chaotyczny, ale mam nadzieję że da się zrozumieć. Nie mam za bardzo do kogoś się odezwać o pomoc. Myślę, że mam jakieś cechy autystyczne. Co powinienem zrobić w mojej sytuacji? Chcę się ogarnąć, ale nie wiem jak. Wiem, że muszę znaleźć pracę, ale ten strach, że nie ogarnę... tak, jestem cipą.

#pracbaza #praca

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@mirko_anonim ode mnie tylko taka rada, zebys sie zbytnio nie przyzwyczajal do prac typu ochroniarz bo potem bedzie Ci psychicznie jeszcze trudniej pojsc "do ludzi" i do pracy biurowej. Lepiej zagryzc zeby i probowac juz teraz szukac pracy w docelowym miejscu. Na rozmowie mozesz zapytac, czy w firmie panuje jakis dresscode, bo moze sie okazac, ze Twoje wyobrazenie o potrzebnym stroju to jedynie wyimaginowany problem. I skoro próbujesz cos zmienic w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: luzna guma byku, ja myslalem, ze nic nie umiem i do niczego sie nie nadaje, a trafilem na farcie do jakiejs firmy i sie okazuje, ze jako nieliczny ogarniam co sie faktycznie odjaniepawla xd
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @bukszpryt: wiem, strasznie żałuje. powinienem o tym myśleć wcześniej i próbować, a teraz potrzebuję pieniędzy to nie za bardzo jak mam pójść na taki bezpłatny staż. jedynie na jakieś pół etatu jak już będę miał normalną robotę.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
  • Odpowiedz