Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mieszkam w Polsce i rekrutuję się do pracy w angielskiej firmie. Za mną trzy rozmowy i podczas kolejnej powinienem już rozmawiać jedynie o warunkach. Firma chciałaby podpisać ze mną umowę o pracę. Chcieliby abym był jeden tydzień w miesiącu w biurze (Londyn) i są ok z tym, abym przez pozostały czas pracował gdzie chcę i w jakim kraju chcę (czyli głównie Polska)

Czy ktoś z Was orientuje się jak wyglądałaby kwestia podatków w takim wypadku? Na tę chwilę wydaje mi się, że byłbym w pełni opodatkowany w Anglii (40% podatku) i w Polsce nie musiałbym już nic dopłacać z uwagi na niższą stawkę (32%). Co jednak z ZUSem i dostępem do NFZ w Polsce? Niestety opcja B2B na polską firmę nie wchodzi w grę :(

Swoją drogą to przy okazji tego procesu uświadomiłem sobie jak dobrze mamy w Polsce. Dzięki patologii JDG (czyli niskim podatkom), aby otrzymywać tyle samo na rękę w Anglii trzeba zarabiać o 40% więcej. Sam koszt życia w Londynie vs w Warszawie to ok. +110%. Czyli w skrócie 20k PLN w Warszawie to ekwiwalent ok. 50k w Londynie.

Taguję #programista15k chociaż tutaj branża to finanse.

#finanseosobiste #korposwiat #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pytaj polskiego radcy prawnego będącego w Wielkiej Brytanii. Swoją drogą, jak ogarniasz logistykę? Jeden tydzień w Londynie, trzy w Polsce? Czyli dwa mieszkania wynajmujesz?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to jest jakiś wał ogólnie. Miałem podobną sytuację do twojej napisz na priv bo ogólnie duzo pisania. Jak nie zglosisz do US wyjazdu za granice to wedlug US jestes polskim rezydentem podatkowym i dziwne, ze ta firma w UK tego nie ogarnia bo dochodzi jeszcze kwestia ubezpieczen spolecznych typu zus. Jesli mieszkasz w polsce to ten pracodawca powinien zalozyc firme w polsce i opłacać za ciebie zusy w polsce,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
lojalny-mentor-62: Zaproponuj LTD, oni to lubią

LTD cala pracę zleca JDG. Nie ma zysku więc koszty tylko utrzymania

Cały zysk jest na jdg więc placisz ryczalt w Polsce
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
honorowy-obserwator-37: Dzięki. Podpytam o możliwość LTD, ale najprawdopodobniej nie przejdzie. To dosyć eksponowane stanowisko, objęte regulacjami itp.

Mam już umówione spotkanie z doradcą, ale myślałem że być może ktoś tutaj miał już podobną sytuację.

Odpowiadając na liczne pytania o logistykę. Nic specjalnego. Hotele plus loty. Co do lotów, wyjdzie w praniu. Bezpośrednich do City nie ma, ale loty z przesiadką lub lot do Heathrow + Piccadilly Line powinny w sumie zająć
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @majkel88 Widać, że ktoś tutaj ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem :) Na JDG jestem od 10 lat i tak, sytuacja w której ludzie bez wysokiej pozycji na rynku pracy są skazani na płacenie c. 50% efektywnej stawki podatku podczas gdy na JDG wszyscy płacą <20% będąc de facto na umowie o pracę to jest patologia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dalej nie masz pojecia o czym piszesz. Nie wiesz czym rozni sie JDG od fikcyjnego samozatrudnienia. Zreszta nie trzeba miec zdanej "wysokiej pozycji na rynku pracy" zeby miec fikcyjne samozatrudnienie.

I nie, to, ze ktos placi 20% podatku to nie patologia. Jak poznasz roznice o ktorej pisalem wyzej to sie moze dowiesz dlaczego tak jest ;)
  • Odpowiedz