Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#finanse #pieniadze

Jestem #dda i wydaje mi się, że mam niezdrową relację z pieniędzmi. Nie pochodzę z biednej rodziny, ale za dzieciaka raczej żyło się skromnie. Nie byłam nigdy na koloniach, zdarzało się, że całe wakacje siedziałam w domu i nie miałam zbytnio zainteresowań. Teraz zaczęłam dobrze zarabiać i próbuję rekompensować sobie to, czego nie zaznałam w dzieciństwie. Praktycznie co tydzień mam nowe hobby. Potrafię spontanicznie wydać 1000 zł na kurtkę narciarską, którą mam zamiar użyć przez kilka dni w roku. I tu pojawia się problem. Bo robię taki impulsywny zakup, a później się zastanawiam i go zwracam. Nie potrafię kupić sobie niczego nowego, bo racjonalizuję to w sposób, że na vinted czy w lumpeksie znajdę to taniej. Czyli z jednej strony mam problem z wydawaniem dużych sum pieniędzy, a z drugiej strony wielką potrzebę ich wydawania. Na przykład chciałabym kupić sobie samochód, aparat fotograficzny i wiele innych rzeczy, za które nie musiałabym płacić jednorazowo całej kwoty tylko rozłożyć na raty, ale autentycznie jest mi szkoda wydawać kasy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dam Ci najlepsza rade jaka da Ci ktokolwiek xD jak tyle zarabiasz to wez se najdrozszego psychoterapeute w miescie i pochodz do niego z pol roku, powinien Ci ten problem rozwiazac. To nie sa racjonalne rzeczy tylko psychiczne/emocjonalne. Tu potrzebny specjalista, a nie eksperci wykopowi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mam wrażenie że ten problem jest dość popularny bo już kilka razy przewijał się na mirko. Ja bym radził ustalić sobie ile chcesz oszczędzać z jednej wypłaty, ile potrzebujesz na życie i ile na swoje zachcianki. Grunt żeby dobrze te wartości przemyśleć i potem w miarę się tego trzymać. Wtedy będziesz wiedzieć kiedy przesadzasz. Obierz też realny cel oszczędzania żeby się motywować do tego.

Chorobliwe trzymanie kasy jest słabe bo
  • Odpowiedz
To może rób tak,że jak chcesz coś kupić, to odłóż to na miesiąc, i jeśli ten zakup nadal będzie się wydawał właściwy to wtedy kup. No i jak już wcześniej pisali, ileś tam odkładaj oszczędności żeby nie mieć poczucia winy,że wszystko wydajesz. Na życie, na oszczędności i na przyjemności i nie przekraczasz tego co sobie wyznaczyłaś.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zacząłem o tym myśleć bo sam mam podobny problem i wyszła mi odpowiedź na 2 strony A4. Jak chcesz o tym pogadać to pisz na priv.

Dobrze kminisz. Dobrze że się nie zdradzasz (nie odrzucasz co rejestrujesz). Jesteś przez to niedaleko sukcesu z pieniędzmi. Docierasz do prawdy, że jest jakaś trwała satysfakcja w życiu oraz jest też tymczasowa.

To uczucie lęku, tylko ono chroni Cię jeszcze przed porażką finansową. To
  • Odpowiedz