✨️ Obserwuj #mirkoanonim #nieruchomosci #kredyt #finanse Sytuacja wyglada tak Mamy z różową mieszkanie na kredyt, zostało 300k do spłaty ale już marzy się nam własny dom za miastem. Jak najlepiej ugryźc temat majac z 200-300k oszczednosci? 1. splacic aktualny kredyt, wziąć kredyt na działke i budowe dajac pod zastaw aktualne mieszkanie 2. nie spłacać, kase przeznaczyc na działke + wkład własny do kredytu na budowe domu 3. coś innego? Załóżmy że oprocentowanie byłoby w miare podobne miedzy aktualnym kredytem na mieszkanie a kolejnym na dom
@mirko_anonim: ja bym to zrobił tak: 1) spłacasz kredyt a następnie kupujesz na kredyt działkę + kolejny kredyt po uzyskaniu pozwolenia na budowę na resztę. lub 2) zostawiasz obecny kredyt a działkę kupujesz za gotówkę. Działka jest jako wkład własny więc po PnB bierzesz kolejny kredyt.
✨️ Autor wpisu (OP): @Wookie2020 Bo mam niskie oprocentowanie na stalych stopach, dlatego trzymając kase na lokacie i w spółkach dywidendowych wychodze ostatecznie na +. Niestety niedługo to eldorado się skonczy.
@mirko_anonim: ja poszedłem w opcje nr 2 Jezeli Ci nie zależy na czasie to nadpłać kredo do wartości w której rata nie jest problemem i odkładaj na wkład (przy budowie domu wkładem może też być działka która kupisz za gotówkę). @Wookie2020 Mi zależało na czasie więc kasę wpakowałem we wkład własny na nowe kredo. Zanim bym uzbierał na wkład na nową nieruchomość to ceny skoczą do góry. Na tym
#nieruchomosci #kredyt #finanse
Sytuacja wyglada tak
Mamy z różową mieszkanie na kredyt, zostało 300k do spłaty ale już marzy się nam własny dom za miastem. Jak najlepiej ugryźc temat majac z 200-300k oszczednosci?
1. splacic aktualny kredyt, wziąć kredyt na działke i budowe dajac pod zastaw aktualne mieszkanie
2. nie spłacać, kase przeznaczyc na działke + wkład własny do kredytu na budowe domu
3. coś innego?
Załóżmy że oprocentowanie byłoby w miare podobne miedzy aktualnym kredytem na mieszkanie a kolejnym na dom
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
1) spłacasz kredyt a następnie kupujesz na kredyt działkę + kolejny kredyt po uzyskaniu pozwolenia na budowę na resztę.
lub
2) zostawiasz obecny kredyt a działkę kupujesz za gotówkę. Działka jest jako wkład własny więc po PnB bierzesz kolejny kredyt.
Bo mam niskie oprocentowanie na stalych stopach, dlatego trzymając kase na lokacie i w spółkach dywidendowych wychodze ostatecznie na +. Niestety niedługo to eldorado się skonczy.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
Jezeli Ci nie zależy na czasie to nadpłać kredo do wartości w której rata nie jest problemem i odkładaj na wkład (przy budowie domu wkładem może też być działka która kupisz za gotówkę).
@Wookie2020 Mi zależało na czasie więc kasę wpakowałem we wkład własny na nowe kredo. Zanim bym uzbierał na wkład na nową nieruchomość to ceny skoczą do góry. Na tym