Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Załóżmy sytuację że macie 20-kilka lat, kończycie studia i pracujecie za minimalną.
Odziedziczyliście po dziadkach mieszkanie 40m2 w średniej wielkości mieście w Polsce B warte jakieś 300k i kilka działek wartych łącznie 100k.
Jaki jest wasz game plan ? Mieszkać sobie tam i kontynuować pracę za minimalną z nadzieją na lepszą pracę i odłożenie na większe mieszkanie w lepszym miejscu w kredo ?
Sprzedać to w p---u i zainwestować ?
Co się robi z takimi pieniędzmi xD

#finanse #nieruchomosci #lublin #bialystok #kielce #tarnow #inwestycje #pytanie #studia #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: trochę za mało danych - poza tym jakie studia? Prawda jest taka że nawet jak studiowałeś na politechnice coś innego niż IT to kokosów nie zbijesz. Mam znajomych inżynierów, magistrów budownictwa którzy zostali elektrykiem, hydraulikiem, stolarzem, cieślą, monterem klimy i rekuperacji i systemów automatyzacji w domu, mają fach w ręku, wszystkiego co obecnie robią nauczyli się po studiach, zarabiają lepiej i mają lepszy work life balance niż inżynier/kierownik na
  • Odpowiedz
@kwiatosz: Mówiąc "na politechnice" miałem bardziej na myśli kierunki przemysłowe/zawodowe.

Ale tak to masz rację - mam znajomych po matematyce stosowanej na Uniwerku Łódzkim to właśnie robią dobrą kasę w big4 w Wawie. Po takim kierunku na pewno są lepsze perspektywy niż po takich typowo zawodowych kierunkach.
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: Prawda jest taka, że jak idziesz na studia tylko po to aby studiować, bez planu na siebie to i politechnika nie pomoże. Można mieć fach w ręku i po podstawówce i czesać ładny pieniądz, a można i go nie mieć i siedzieć ciągle na zasiłku. Po prostu - musisz wiedzieć czego chcesz i do tego dążyć, wtedy wszystko się składa do kupy. Przykładowo jak chcesz być elektrykiem na budowie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Doinformuj się czy dalej obowiązuje prawo (bo nie jestem na bieżąco, ale chyba dalej tak jest), że w przypadku sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku (od rodziców/dziadków) w ciągu 5 lat (od jego otrzymania) musisz zapłacić podatek od spadku (wartości tego mieszkania)!

"Ulga mieszkaniowa"
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: Dlatego trzeba wiedzieć czego się chce ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) ja projektuję sieci energetyczne - świeżo po studiach jako asystent była ledwo najniższa ( ͡ ͜ʖ ͡) później - nie najlepiej, ale jako tako. Ale w trakcie tych prac zdobywało się kontakty, dzięki czemu poszedłem
  • Odpowiedz