Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Po co wydawać tyle kasy na mieszkanie w centrum skoro można kupić dom? Ale pytam serio.. pomijam kwestie tego że dom jest tańszy, większy metraż, masz ogródek, możesz robić grilla i generalnie masz więcej swobody to zrobiłem research i jest wiele miejscowości blisko miasta dobrze skomunikowanych (np. blisko kolei) i blisko usług bez których miastowi nie przeżyją typu barber czy kraftowe burgery.

#dom #mieszkanie #nieruchomosci #miasto #wies #kredyt #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystko ma swoje plusy i minusy. Dom w miejscu z dobrym zbiorkomem jest ok. Ale jeśli to jest miejsce na uboczu (a tak jest zazwyczaj) gdzie jest się uzależnionym od auta, mając dzieci przez kilkanaście lat robisz za szofera co jest mordęgą. W mieście jednak wszystko jest łatwiejsze.
  • Odpowiedz
Po co wydawać tyle kasy na mieszkanie w centrum skoro można kupić dom?

@mirko_anonim: Domy są fajne, ale miasto też jest fajne. Dom w mieście jest po prostu poza zasięgiem dla większości ludzi. Dom w Warszawie to ok. 800k MINIMUM na start za samą działkę - za tę kwotę kupujesz mieszkanie, nawet i małe, ale masz z głowy temat i możesz mieszkać zamiast wydawać kolejne 800k na postawienie i wykończenie
  • Odpowiedz
a komus kto ma spotkania/odwiedza rozne punkty w centrum 2-5 razy dziennie sie przyda.

@mirko_anonim: no tak, nikt z tym nie dyskutuje, tylko to jest jakiś mały procent ludzi. Większość ludzi to zamulacze i „z uroków miasta” korzysta od święta. Siłownie, basen, kino (duże sieciówkowe jak np. Cinema City), restauracje, masaże są i na zadupiach.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin @Yuri_Yslin daj mi przykład 1 rzeczy, która masz w domu i nie będziesz musiał kiwnąć przy niej palcem przez 30lat. Sądzę, że masz nowy dom, wszystko nowe i uważasz, że tak będzie zawsze. Ja uważam, że dzisiejsza jakość produktów jest tragiczna. Zaczynając od narzędzi po materiały.
  • Odpowiedz
daj mi przykład 1 rzeczy, która masz w domu i nie będziesz musiał kiwnąć przy niej palcem przez 30lat.

@maryjuszpitagoras: daj mi przykład 1 rzeczy, która Twoim zdaniem będzie wymagała wysiłku przez 30 lat.

Sądzę, że masz nowy dom, wszystko nowe i uważasz, że tak będzie zawsze.

@maryjuszpitagoras: W sumie to planuję go sprzedać za 5-10 lat i zbudować kolejny, ale gdybym w nim mieszkał "dozgonnie", to pewnie
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin trochę odbiles piłeczkę. Przez 30 lat 95% rzeczy będzie do wymiany/poprawki/remontu. Chyba tylko fundamenty i pustak nie będzie do poprawek. Jeśli uważasz, że kostka brukowa, ogrodzenie, elewacja, okna nie będą wymagały remontów to moim zdaniem się mylisz. Nie mówiąc już o jakichś sprzętach. Falownik, klima, AGD nie ma szans, żeby wytrzymały 15 lat a co dopiero 30.
  • Odpowiedz
skoro można kupić dom?

@mirko_anonim: dom to też kasa zamrożona na 30 czy 50 lat, generalnie już nie do odzyskania, pójdzie do podziału dla dzieci,
a mieszkanie praktycznie od ręki można sprzedać jak jest potrzeba,
ktoś kto zbuduje sobie dom to już niemal zawsze kisić się bezie się w tym miejscu
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin ok, mamy teoretyka widzę :) pogadamy za 10 lat. Ale tak apropo. Jakie są bardziej wytrzymałe materiały niż kostka brukowa? Tylko proszę nie wymieniaj jakichś pseudo ekokrat. Uważasz, że robiąc ogrodzenie np z jonca+ panelowki nawet malowane proszkowo wytrzymają bez rdzy więcej niż 10lat? Chcesz zobaczyć jakie zacieki ma joniec? Chcesz zobaczyć jak brudna jest kostka brukowa oraz elewacja po latach? Nie mówię, że to trzeba robić co roku ale
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: mam w rodzinie dwa domy. Oba wybudowane w podobnym okresie i mają już po 22-23 lata. Ten sam standard, ta sama okolica. I co? Nico. Elewacji nikt nie robił, bo nie ma czego. Pewnie ktoś karcherem przejechał i tyle. Okien tym bardziej nikt nie wymienia bo niby czemu. Serwis okien co kilka lat masz taki sam w bloku więc argument inwalida, bo chyba nie myślisz że wspólnota/spółdzielnia robi to
  • Odpowiedz
@Dziki_czoug mam wrażenie, że każdy wyciąga tylko to co chce z tego tematu pod swoją tezę. Ok - okna się zgadzam bo to jest ten sam case co w bloku - nie masz na to wpływu. Wpis do którego się odniosłem stawiał tezę, że nie musisz kiwnąć palcem mając własny dom przez 30 lat jeśli zrobisz go na wysoki standard. A wy mi zaraz piszecie, że nie trzeba NIC robić ale
  • Odpowiedz
@Dziki_czoug: Musisz ogarnąć przegląd pieca, instalacji elektrycznej i kominów, aby nie mieć problemów z wypłatą odszkodowania z ubezpieczalni. Wspominam, bo zabrzmiałeś jakbyś nie wiedział.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza: szoferowanie kończy sie w okolicach początku 6 klasy maks szkoły średniej o ile masz w zasięgu jakikolwiek autobus i naprawdę nie mieszkasz w szczerym polu gdzie max 10 minut od chaty nie ma nawet podstawówki
  • Odpowiedz