Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od jakichś 3 lat zaczęły mi się pojawiać problemy z bardzo suchą skórą na głowie i w okolicach uszu. Byłem u dermatologa i dostałem informację, że jest to prawdopodobnie #luszczyca. Nikt w bliższej i dalszej rodzinie nigdy nie miał z czymś takim problemów, więc jedyny przypuszczalny powód to dużo stresu w tamtym okresie w którym się to aktywowało.

Mam kilka pytań dotyczących tego tematu:

1. Czy jeżeli problem dotyczy tylko skóry głowy, to czy moje stawy również są narażone, tak jak to zazwyczaj towarzyszy tej chorobie? Póki co w ogóle nie widzę, żeby to miało przechodzić gdzieś dalej. Raz

2. Jakie kosmetyki stosujecie na takie dolegliwości. Od dermatolog dostałem receptę na maść robioną w aptece i przyznam, że po przetestowaniu dziesiątek szamponów i kosmetyków tylko ona mi pomaga. Wcieranie w skórę głowy raz na dwa tygodnie praktycznie eliminuje problem do zera.

Skład maści to coś takiego:
- Rec.Unguator 50/70ml Eprus 1szt.
- Rec.Oleum cacao subst. 100g GALFARM
- Rec.Acidum salicylicum subst. 50g PC
- Edelan krem 1 mg/g 30 g (tuba)

Niestety jest to tylko na receptę a sama jej ilość jest zawsze bardzo niewielka. Czy jest jakiś zamiennik który mógłbym znaleźć?

3. Czy jeżeli jest to rzeczywiście łuszczyca, to czy przy tak niewielkim obszarze jak sama głowa mogę załatwić sobie leczenie biologiczne? Oczywiście prywatnie. Jeśli to możliwe, to jakie mniej więcej mogą to być koszty?

W aktualnym stopniu w jakim mnie to dotyka nie jest to jeszcze bardzo uciążliwe, ale byłoby miło gdybym mógł się tego pozbyć całkowicie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi <3

#zdrowie #medycyna #lekarz #dermatologia #leki #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: u mnie problem z łupieżem (łuszczycą) aktywuję się zawsze w stresowych momentach. Generalnie jeśli masz faktycznie łuszczyce, to można tylko łagodzić jej przebieg ale nie da się jej wyleczyć. Nie można się nią zarazić,

Co nie zmienia faktu, że możesz próbować "prawie" wyeliminować problem:
- suplementacja witaminą D3 i Omega3. Warto zbadać sobie poziom.
- zadbaj o dietę, przeanalizuj sobie czy czasem pewne produkty nie wzmagają ci problemu. Warto
  • Odpowiedz