✨️ Obserwuj #mirkoanonim Powiedzcie mi, czy dobrze liczę. Chcę kupić auto za 200 tys brutto. Mam tę gotówkę i w teorii mogę kupić auto bez #leasing ale sprawdzam, co mi się lepiej kalkuluje podatkowo. Jestem na JDG.
Załóżmy, że dostanę ofertę leasing 108%. Czy w ogóle takie oferty są aktualnie możliwe? Czy mogę liczyć na lepszą ofertę?
Leasing: Liczę to tak, że w przypadku leasingu dojdą mi odsetki do zapłaty (np. to 8%). Ale plus jest taki, że limit 184500 brutto (jestem vatowcem) właściwie nie obowiązuje, bo tę nadwyżkę spoza limitu robi się jako kwota wykupu i na to działa osobno nowy limit.
Gotówka: Jeżeli pominę leasing, to wtedy łapię się na limit i z kwotą 16 tys nic nie zrobię (nie odliczę vat ani pit - tak??).
VAT i PIT jeśli rozumiem to odliczam tak samo w przypadku gotówki i leasingu, czyli 50% VAT i 75% PIT (wykorzystuję auto również prywatnie). Czy są inne zasady odliczania w przypadku gotówki oraz leasingu?
Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to wychodzi mi, że gotówka trochę bardziej się opłaca. Mimo tego że z kwotą 16 tys nic nie zrobię (limit), to i tak z własnej kieszeni wydam mniej. Jak coś to szukałem kalkulatorów gotówka vs leasing ale na 20 pierwszych linkach z Google po prostu nie ma żadnego takiego kalkulatora, który by działał.
Możliwe, że będę kupował auto jednak za 250-300 tys brutto, to wtedy już bardziej leasing się opłaca. To działa tak, że jak upatrzę sobie auto, które chcę, to idę z tym do firmy leasingowej, czy już zanim znajdę auto zgłosić się do leasingodawcy?
Leasing: Liczę to tak, że w przypadku leasingu dojdą mi odsetki do zapłaty (np. to 8%). Ale plus jest taki, że limit 184500 brutto (jestem vatowcem) właściwie nie obowiązuje, bo tę nadwyżkę spoza limitu robi się jako kwota wykupu i na to działa osobno nowy limit.
@mirko_anonim: to tak nie działa, raty leasingowe mają dalej limit nadwyżki ponad 150k. Tylko na wykup jest drugi limit.
@mirko_anonim: A brałeś pod uwagę, że mając gotówkę na sfinansowanie całości, lepiej po prostu i tak wziąć leasing, a resztę gotówki wrzucić np. w obligacje? Jeśli nie weźmiesz jakiegoś tragicznego leasingu to w perspektywie całej umowy będziesz nawet lekko plus dzięki tym obligacjom, a do tego cały czas masz dostęp do swojej gotówki - gdyby zaistniała jakaś nieprzewidziana sytuacja życiowa, to nie zastanawiasz się co zrobić z autem, żeby odzyskać
to tak nie działa, raty leasingowe mają dalej limit nadwyżki ponad 150k. Tylko na wykup jest drugi limit.
No tak, ale to nie wychodzi na to samo? Myślałem, że to działa po prostu tak, że raty muszą się zmieścić w 150 tys netto, a resztę muszę wsadzić w wykup, żeby to objąć nowym limitem, a tym samym móc wszystko "objąć" KUP
@mirko_anonim: nigdy ci sie leasing bardziej nie opłaci bo bedziesz musial zaplacic wiecej niz auto jest warte, chyba ze doliczysz wykup i sprzedaż auta prywatnie ale tego chyba nie mozna zrobic odrazu no i nie wiadomo ile auto bedzie warte, do leasingu dolicz jeszcze GAP i ubezpieczenie z AC. Jak jestes na liniówce to jeszcze może być spoko ale np przy ryczalcie gra nie warta swieczki - jedyne opcje kiedy
Powiedzcie mi, czy dobrze liczę. Chcę kupić auto za 200 tys brutto. Mam tę gotówkę i w teorii mogę kupić auto bez #leasing ale sprawdzam, co mi się lepiej kalkuluje podatkowo. Jestem na JDG.
Załóżmy, że dostanę ofertę leasing 108%. Czy w ogóle takie oferty są aktualnie możliwe? Czy mogę liczyć na lepszą ofertę?
Gotówka: Jeżeli pominę leasing, to wtedy łapię się na limit i z kwotą 16 tys nic nie zrobię (nie odliczę vat ani pit - tak??).
VAT i PIT jeśli rozumiem to odliczam tak samo w przypadku gotówki i leasingu, czyli 50% VAT i 75% PIT (wykorzystuję auto również prywatnie). Czy są inne zasady odliczania w przypadku gotówki oraz leasingu?
Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to wychodzi mi, że gotówka trochę bardziej się opłaca. Mimo tego że z kwotą 16 tys nic nie zrobię (limit), to i tak z własnej kieszeni wydam mniej. Jak coś to szukałem kalkulatorów gotówka vs leasing ale na 20 pierwszych linkach z Google po prostu nie ma żadnego takiego kalkulatora, który by działał.
Możliwe, że będę kupował auto jednak za 250-300 tys brutto, to wtedy już bardziej leasing się opłaca. To działa tak, że jak upatrzę sobie auto, które chcę, to idę z tym do firmy leasingowej, czy już zanim znajdę auto zgłosić się do leasingodawcy?
#leasing #motoleasing #podatki #dzialalnoscgospodarcza
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
źródło: gotowka-czy-leasing
Pobierz@mirko_anonim: to tak nie działa, raty leasingowe mają dalej limit nadwyżki ponad 150k. Tylko na wykup jest drugi limit.
@mirko_anonim: możesz takie dwa razy leasingowac, a potem wykupic.
No tak, ale to nie wychodzi na to samo? Myślałem, że to działa po prostu tak, że raty muszą się zmieścić w 150 tys netto, a resztę muszę wsadzić w wykup, żeby to objąć nowym limitem, a tym samym móc wszystko "objąć" KUP
Wtedy te leasingi funkcjonują równolegle do spłacania, czy po