Aktywne Wpisy

PorzeczkowySok +20
alkoholizowanie dzisiaj, to chyba 4-5 p--o w moim życiu, nie licząc ok 20 zerówek
źródło: IMG_20260508_005044868_HDR
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_20260508_005044868_HDR
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Nauczony doświadczeniem każde zdarzenie medyczne konsultuję z dwoma innymi lekarzami, tak aby sprawdzić czy diagnozy i leczenie się nie wykluczają. Mój przypadek to podwyższony cholesterol, ogólnie rozjechany lipidogram, który niewiele się poprawił po wprowadzeniu diety i aktywności fizycznej, schudnięciu oraz stosowaniu leków na bazie naturalnych składników (lub suplementów; bez recepty) od lekarza.
Dalsze leczenie to włączenie statyn.
Jeden lekarz przepisał Pitamet 2mg - pitawastatyna
Drugi lekarz przepisał Romazic 20mg - rozuwastatyna (zaczynając od 10mg jako dawka wprowadzająca).
Jeden i drugi lek dostałem na okres 3 miesięcy.
I teraz pytanie: które leczenie wybrać? Która z tych substancji jest lepsza, skuteczniejsza i bezpieczniejsza?
Leczę się również na wątrobę, mam podwyższone (niewiele) alt i bilirubinę.
#zdrowie #lekarz #medycyna #leki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
Po prostu może ktoś tu wie która z tych substancji jest lepsza bo np. brał jedną i drugą i jedna z nich przyniosła oczekiwane efekty. To są substancje z tej samej rodziny, z zastosowaniem wręcz zamiennym, a ich ulotki w niektórych miejscach brzmią jak kopiuj-wklej.
A może jest ktoś kto wie, że jedna z nich wypiera tą druga bo jest zwyczajnie
A jak jak random z internetów Ci napisze, że A jest lepsze od B, to serio zaryzykujesz swoje zdrowie i uwierzysz?
Tutaj masz w miarę szczegóły opis tych leków - przeczytaj i sam podejmij decyzję
https://www.drugs.com/monograph/pitavastatin-calcium-pitavastatin-magnesium.html
https://www.drugs.com/monograph/rosuvastatin-calcium.html
@groman43: Niczym nie zaryzykuje bo nie wybieram sobie losowej substancji tylko coś co mi dal lekarz.
Spytałem chatGPT i to on wybrał mi pitawastatyne jako tą substancję która ma lepszą tolerancję u chorych oraz mniej skutków ubocznych, czy tam rzadziej
I chyba ten ostatnia jest istotny. Przez rok niewiele się to poprawiło, mimo diety, schudnięcia ponad 15kg, codziennych spacerów, suplementów/leków bez recepty. Największa poprawa była w triglicerydach i spadło ze 250,
cholesterol HDL w surowicy 40*
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
- normę cholesterolu obniżono kilkadziesiąt lat temu z 300 na 190, są teorie które mówią że było to spowodowane chęcią wciskania ludziom statyn (kasa)
- triglicerydy mimo diety i schudnięcia wysokie, pytanie jak się odżywiasz. Spróbuj przez kilka tygodni low-carb i sprawdź efekty, być może za dużo węgli wciągasz
-
Standardy życia się zmieniają, ale chciwość się nie zmienia, zwłaszcza ta za którą stoi ogromny biznes.
Refundacje, mówi to panu coś panie Paździoch? :> Płacisz 60 a z tylnej kieszeni kradną
Węglowodany i cukry to to samo, pieczywo działa
Tak, dla mnie keto to skrajność. Tak samo jak jakieś okienka żywnościowe i inne wymysły. Co nie