Aktywne Wpisy

MF81 +32
#holandia wlasnie sie r----------------m,wszyscy zyja
źródło: 1000007320
Pobierz
odgrzybiacz +19
Demografia w kraju leży. Powodem jest mniejsza presja na posiadanie dzieci, większy nacisk na samorealizację.
#demografia #spoleczenstwo #polska #rodzina
#demografia #spoleczenstwo #polska #rodzina
źródło: G9K5aplW8AAnYok
Pobierz

Często czytam na Wykopie, czy to jako żart, czy jako myślenie życzeniowe o programistach 15k, czy ostatnio 25k.. Ja zarabiam na miesiąc 70-80k, mam trzy firmy, bywają dni że pracuję po 12h dziennie, bywają miesiące gdzie grubo przekraczam 200 godzin. Ktoś mógłby powiedzieć, że znajduję się w top 0.1% w Polsce ale sęk w tym, że wcale nie czuję się bogaty. Mam mieszkanie w dużym mieście, mam samochód za 300k, buduję dom, ale to nie zmienia faktu, że choćby BMW X5 M czy GLE w AMG, czy nawet Cayenne są dalece poza moim zasięgiem finansowym i czasami nie umiem wytłumaczyć sobie tego dysonansu - jeżeli ja jestem w 0.1% to dlaczego widzę tysiące takich aut na ulicach? Druga sprawa, kto kupuje te wszystkie mieszkania za 1.5 czy 2 miliony, których teraz jest wszędzie pełno? Bo ja bym musiał 3 lata odkładać wszystko co zarabiam, żeby takie kupić. To co to za bogactwo? #programista15k
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: Czesto osoby posiadające dobra o których piszesz pomijają ten kork( ͡° ͜ʖ ͡°)
xD
2/10 bo odpisałem….
@mirko_anonim: Leasing
Kredyt, zaciągnięty przez bogatych rodziców dla swoich dzieci, spekulanci, którzy dorobili się na deweloperce, handlu mieszkaniami lub wynajmie, tudzież przestępcy lokalni jak i ci, którzy wyemigrowali ze wschodu kiedy zaczęło się tam robić gorąco albo celebryci
@mirko_anonim: to akurat w okolicach tego ile pracuje programista dociskany przez scrum majstra czy innego PMa na dowiezienie tzw. commitmentu sprintu
@mirko_anonim: dalej nie czytam ewidentnego trolla ¯\(ツ)/¯
@mirko_anonim: Coś tu się nie spina, czyli realnie zarabiasz po prostu 40k netto miesięcznie, nie żadne 80k. No to zarobki wciąż fajne ale już nie spektakularne. 3 lata pensji brutto to złoty środek przy obliczaniu komfortowej wartości mieszkania, Tak więc wystarczy jako