Aktywne Wpisy

koniczynaxD +36
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Szybki_bill99 +78
Życie jest tak cholernie niesprawiedliwe. Wysportowany facet, który dba o swoje zdrowie umiera na zawał w wieku 49 lat, a knury bmi 40, którzy jedzą czerwone mięso z grilla 3 razy w tygodniu zapijając je piwskiem i doprawiając szlugiem dożywają 80+. Nie rozumiem tego zupełnie. #mecz #pilkanozna #zdrowie #medycyna
źródło: HFjRlCmWsAAA0u-
Pobierz

Mam zalecenia od lekarza aby zadbać o swoje zdrowie i mam chodzić te 10tys kroku. Niestety, do tej pory rzadko przekraczałem 2tys kroków. Waga na ten moment ok. 90kg przy 185cm wzrostu, ale ważyłem ponad 100. Te 10kg zgubiłem samą dietą.
No i spaceruje zgodnie z zaleceniami lekarza, kupione specjalne buty do tego Asics Gel Pursue model nr 9 - typowe buty do biegania ale z dobrą amortyzacją, wybrane z fizjoterapeutą. No i problem jest taki, ze stale mnie nogi bolą. Szczególnie stopy, jedna bardziej, druga mnie. Chodzenie jeszcze po płaskim ok ale jak tylko jest pod górę lub w dół to boli mnie ścięgno achillesa. Zauważyłem też, że mam tendencję stawiania w domu na palcach, tzn. podnoszenie pięty. Nawet jak siedzę to stopy często stawiam na palcach. Jak się tego oduczyć? Bo to chyba przez to mam te bóle. Najgorsze, że mam chodzić, a nie mogę bo boli. Jak zaczynam to boli. I nie wiem czy przestać czy olać i chodzić na siłę. Mam tak od pół roku... Robiłem przerwy po 2tyg nawet ale jeden spacer i ból wraca. Byłem u fizjo to masował mi te stopy, pokazywał ćwiczenia, różne takie masaże samemu na piłeczce tenisowej no i kazał odpocząć parę dni. Ale tak jak pisałem, po przerwie znów boli. Teraz od świąt do dziś miałem przerwę, dziś spacer ok. godziny i boli... Co robić?
#sport #zdrowie i #bieganie dla zasięgu
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
Bo buty do biegania często mają spoko amortyzację, ale jednoczenie ściskają stopy co jest bardzo słabe do zwykłego chodzenia.
Zakładam, że jak fizjoterapeuta wybierał to pewnie ma, ale zobacz sobie jak wyglądają np. Hoka Bondi SR, takie “wide” które nie wciskają palców tylko pozwalają im być rozłożonymi na boki.
Buty tu mają drugorzędne znaczenie. Imo to one ani nie pomagają, ani nie przeszkadzają. Owszem, wysoka amortyzacja odciążyłaby stawy przy długim chodzeniu czy bieganiu po twardej nawierzchni, ale tutaj
Miałem jakieś buty z decathlonu i jakieś tam trampki, to mi polecił fizjo kupić coś konkretniejszego, a potem jak już się rozruszam to będę miał w czym truchtać. W sumie rozumiem czemu polecał bo te buty fajnie trzymają kostkę, ten achilles jest jakby otoczony. Na to właśnie zwracał
Ja chodzenie to po prostu dodałem sobie do aktywności w ciągu dnia. Nie chodzę specjalnie tych 10tys (z wyjątkiem dni takich jak dziś, gdzie nie idę do pracy i nie pójdę