Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, czy ktoś z was na #uop dostał wypowiedzenie i mógłby się podzielić jak to wyglądało? Głównie mi chodzi o odprawę.

W mojej firmie nieciekawie się dzieje i badam temat czego ewentualnie się spodziewać przy wypowiedzeniu. Mam 5+ lat stażu, więc należą mi się 3 miechy wypowiedzenia i odprawa w wysokości dwumiesięcznych zarobków. Tylko z tą odprawą jest tak że, przysługuje ona tylko w przypadku winy pracodawcy, ale jeśli nie ma żadnych podstaw by orzec moją winę, to chyba innej opcji nie ma niż wina pracodawcy? Też z tego co wiem nie powinienem się godzić na żadne porozumienie, bo tracę wtedy odprawę i możliwość do wzięcia zasiłku nie?

#pracbaza #pracait #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: odprawa się również należy, jeśli pracodawca zwalnia z powodu reorganizacji struktury firmy czy cos takiego pomimo że to nie jest zwolnienie grupowe - bo w takim przypadku to z automatu odprawa należy się. Są jakieś 4 przypadki kiedy odprawa się należy przy zwolnieniu indywidualnym, ale zależy co pracodawca poda jako powód zwolnienia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim tak, podstawa to nie podpisywanie żadnego wypowiedzenia za porozumieniem stron. Odprawa nie należy się jeśli firma ma mniej niż 20 osób. Jesli są zwolnienia grupowe to wtedy też powstaje rada pracowników, która negocjuje warunki zwolnienia grupowego. Mozesz zostać zwolniony w z świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, wtedy nie pracujesz, ale dostajesz pełne wynagrodzenie.
  • Odpowiedz