Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chciałbym samodzielnie przeczytać całą Biblię, dlatego postanowiłem sięgnąć po Biblię Gdańską z 1632 roku. Dowiedziałem się, że jej tłumaczenie jest najbardziej wierne oryginalnemu tekstowi. Jednak po lekturze Księgi Rodzaju muszę przyznać, że napotkałem trudności. Staropolski język sprawia, że momentami trudno zrozumieć intencje autora oraz przesłanie tekstu. Współczesny język Polski ogromnie się różni.

W związku z tym mam pytanie: jaka Biblia jest obecnie najlepsza w 2025 roku? Zależy mi na jak najbardziej wiernym tłumaczeniu, ale jednocześnie chciałbym, aby tekst był napisany w nowoczesnym języku, który współczesny czytelnik mógłby łatwo zrozumieć. Czy Uwspółcześniona Biblia Gdańska (UBG) byłaby dobrym wyborem? Wolałbym zapytać, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Są różne biblie, a ich tłumaczenia się różnią od siebie - zależy mi w skrócie na współczesnym języku i jak najbardziej oddanym tłumaczeniu, dosłownym.
Dodam, że nie jestem katolikiem, ani protestantem, po prostu chrześcijaninem i tylko chce przeczytać Biblię, a księgi deuterokanoniczne przeczytam w wolnym czasie, z dystansem już z obojętnie jakiej Biblii.

#religia #wiara #biblia #pismoswiete #chrzescijanstwo #katolicyzm tagi dla zasięgu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chciałbym samodzielnie przeczytać całą Biblię...

źródło: biblia-ubg-normalna-czcionka-f1-pu-czarna

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim najbardziej wierna oryginałowi jest biblia wujka, ale jak miałeś problemy z gdańską to tej już w ogóle nie zrozumiesz, na studiach mówili, że mamy czytać tysiąclatke, bo jest najpopularniejsza i napisana przyzwoicie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie ma najlepszej, bardzo dobra jest Biblia Poznańska i UBG (bez ksiąg deuterokanonicznych).
W poznańskiej pewnie będą lekkie przekłamania co do katolicki doktryn, a w ubg są wersy przekłamujące na korzyść protestantów, także najlepiej czytać obie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po BG UBG jest jednym z najlepszych polskich przekładów, według mnie najprzyjemniej się ją czyta. Ale warto mieć więcej przekładów, bo takie trudności zawsze się zdarzają, nie ma doskonałych przekładów. Do tego jest przydatna aplikacja MyBible, można mieć otwartych wiele przekładów, można mieć profile z różnymi ustawieniami do różnych celów, można robić zakładki i notatki.
  • Odpowiedz
jaka Biblia jest obecnie najlepsza w 2025 roku

@mirko_anonim: Musiałbyś konkretnie pytać biblistów, a nie randomów na portalu z papajami. Pytanie jest zbyt ogólne. Poza tym ludzi którzy przeczytali biblię jest garstka - którzy zrozumieli coś, ułamek z tego. A ilu jest takich którzy przeczytali różne tłumaczenia? Problem jest taki, że większość ludzi zajmujących się biblią w jezyku polskim to katolicy, którzy mają bardzo ostre poglądy na temat jak powinno
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
energiczny-racjonalista-93: Nie uważacie że to jest niepoważne, albo mocno dyskusyjne?
Jak macie w coś wierzyć skoro nawet nie macie normalnych źródeł wiedzy, możecie sobie interpretować co chcecie? a co jak ludzie tak robili na każde 50 lat, jak z książkami w szkołach co kilka lat co innego? Jeżeli jest jedna prawdziwa religia, a nie wierni będą ukarani to co z ludźmi którzy nie znają języka albo nie mają dostępu do książki?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): > na studiach mówili, że mamy czytać tysiąclatke

@lukija Nie jest tak dosłowna jak UBG czy Warszawska.

a w ubg są wersy przekłamujące na korzyść
  • Odpowiedz
Zresztą, znam nawet księdza, który ma konto na Wykopie

@mirko_anonim: Ale ja zdaję sobie sprawę z fizycznej objętości biblii i jej złożoności. Do przeczytania którejkolwiek księgi ze zrozumieniem potrzeba człowieka z przygotowaniem, które zazwyczaj w Polsce zdobywa w katolickich placówkach, więc od razu jest kierunkowany w stronę katolicką i jest uczony, że tradycja czyli dawne interpretacje, są równie ważne jak samo pismo, albo i ważniejsze. Ksiąg jest 46. Kto poważny
  • Odpowiedz