Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamierzam trochę pobawić się w meblowe LEGO i przyoszczędzić przy okazji trochę pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Planuję zrobić własnoręcznie zabudowę meblową do komórki lokatorskiej z płyt zamówionych na wymiar + obklejonych. Z racji, że będę robić to pierwszy raz, to potrzebuję weryfikacji planu przez kogoś bardziej doświadczonego.

Wymiary regału 220cm x 108,5cm x 60cm. Regał chciałbym ustawić na 8 nóżkach (bardziej wytrzymałych niż standardowe), 4 z przodu i 4 z tyłu (5cm od przodu i tyłu). Planuje zamówić poniższe elementy:
- Podstawa i góra (zakładam, że lepiej by boki stały na podstawie, niż by były przymocowane od boku) - 1085mm x 600mm, obklejone od przodu
- Półki x4 - 1049 mm x 600mm, obklejone od przodu
- Wzmocnienia pod półki (z tyłu regału pod półki) x5 - 1049mm x 100mm, obklejone od dołu
- Bok szeroki - 2164mm x 600mm, obklejone od przodu
- Boki wąskie (obok ma stać bliźniaczy regał i chciałbym mieć otwór pomiędzy nimi, by włożyć coś dłuższego ( ͡° ͜ʖ ͡°)) x2 - 2164mm x 150mm, jeden obklejony po obu dłuższych krawędziach, a drugi tylko od jednej

Nie planuję robić pleców z HDF, bo jest to niepotrzebne w tym przypadku. Zamierzam wszystko przykręcić na konfirmaty. W przypadku boku szerokiego myślę, czy by zrobić na 3 konfirmaty do każdej półki (na krawędziach 7 x 50 mm, a w środku 6,4 x 50 mm). W przypadku boków wąskich 4 konfirmaty 6,4 x 50 mm na każdy poziom. I moje pytanie, to czy jest sens używania 7 x 50 mm, oraz jakie wiertła do nich powinienem kupić, i oczywiście czy planowane części dobrze założyłem.

#diy #stolarstwo #majsterkowanie #meblarstwo #stolarz #meblenawymiar

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamierzam trochę pobawić się w meblowe LEGO i...

źródło: wymiary-regal

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim nie ma sensu, użyj standardowych lub matrixow, obojętnie. Mogą być nawet 4x50 zwykle pz2. Placówkę potrzebujesz żeby Ci nie latała szafka na boki, to nie tylko plecy ale również "trzyma szafkę w ryzach, trzyma kąt". Pisz priv jak byś miał pytania, robię zawodowo meble na wymiar
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @jakis_login bawiąc się w konfiguratorze od kronospan i używając płyty kaszmirowej za 38,62zl m^2 wyszło mi około 1250zł za dwa regały (łacznie przygotowaliby to z trzech dużych płyt), dodatkowo zmieściłem tam 2 dystanse do poziomowania półek przed montażem (40cm x 20cm). Planuję jeszcze podpytać okoliczne hurtownie o wyceny, by coś urwać. Ogólnie traktuję to też jako naukę, by w następnym miesiącu zrobić spiżarkę, która jest bardziej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Szczerze to nie wiem, czy nie taniej i szybciej pod względem j-----a się w robienie czegoś, czego nigdy nie robiłeś, byłoby Ci kupić na przykład korpus szafy PAX z ikea i go naciąć w odpowiednich miejscach, by móc tam dłuższe rzeczy wsunąć. To jest zwykła płyta meblowa o standardowej grubości, a nie plaster miodu. Ewentualnie dodatkowo wzmacniasz ją sobie konfirmatami na górnej i dolnej krawędzi, półki też na konfirmaty
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @jakis_login z ciekawości złożyłem PAXa w konfiguratorze IKEI, i kolorze szarobeżowym wyszło 1140zł. Wymiary łączne 236.4cm x 199.8cm x 58.0 cm. Dodam też, że dodałem tą samą ilość półek. Przyznam, że jestem zaskoczony ceną, bo wyszło niewiele drożej niż regały magazynowe "premium", w których półki osiadają pod lekkimi ciężarami. Ja jednak zostanę przy mojej opcji, bo lepiej wykorzystam przestrzeń plus będzie to mój obóz treningowy do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wiadomo, decyzja należy do ciebie. Ja jednak wychodzę z założenia, że jeśli się na czymś nie znam i nie mam narzędzi, to dla jednego projektu gra nie jest warta świeczki i moich nerwów ( ͡ ͜ʖ ͡) Powodzenia!
  • Odpowiedz
bawiąc się w konfiguratorze od kronospan

@mirko_anonim: Podeślesz linka?

kolorze szarobeżowym

Szarobeżowe mają plaster miodu na ściankach, są o 25-30% lżejsze niż pozostałe kolory
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja sobie coś takiego zrobiłem w 2h, głębokość 40cm, szerokość u podstawy chyba była 370cm

https://wykop.pl/wpis/80661713/moze-nie-mistrzowski-regal-ale-zrobienie-go-zajelo

@jakis_login: ja za całośc z dowozem 30km zapłaciłem 1700, ale jeszcze poza tym na zdjęciu miałem materiał na komode
@TomSz +7
Może nie mistrzowski regał, ale zrobienie go zajęło 2h łącznie z noszeniem dłuższych płyt 2 piętra niżej na piłę do przycinki ( ͡° ͜ʖ ͡°) A na dolnym poziomie na środku kot ma dziurę w ścianie do drugiego pomieszczenia

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Zabi96 na stronie kronosfera wybierasz sobie jakąkolwiek płytę, klikasz na nią by przejść na jej podstronę i obok ceny za m^2 jak i "Dodaj do koszyka" masz przycisk "Zamów produkt z usługą cięcia na wymiar".

Tutaj np. link do płyty z której chcę wycinki: https://kronosfera.pl/k/plyta-meblowa-laminowana-kaszmir-5981-bs-grubosc-mm-18-wymiary-2800-x-2070-mm,361,475

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @TomSz fajny regał z fajnym przejściem dla kocura ( ͡° ͜ʖ ͡°) Widzę też, że porządny sprzęt miałeś, ja z dodatkowymi rzeczami co muszę kupić zmieszczę się w 400 zł (taki jest plan xD), ale większość z tego zakupu będzie jeszcze wykorzystana w dalszych projektach, więc aż tak nie zaboli dodatkowy koszt.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Wychwalany może najwyższą półkę zrobię na regulacje, bo na półce trzymającej się np. na "Podpórka półki fi 5 z koszulką" trzeba pewno uważać z ciężarami, a w komórce lokatorskiej nigdy nie wiadomo co się położy. Półki w szafkach wiszących w kuchni mam na tych podpórkach, ale to wiadomo, że całkowicie inne rzeczy się kładzie. W przypadku gdybym się zdecydował na tę regulacje, to wtedy szerokość półki
  • Odpowiedz
@TomSz: też myślałem o tym, żeby w sypialni na piętrze zrobić szafę samodzielnie, ale właśnie porównałem sobie ceny i wyszło mi, że jednak trzy korpusy Pax (2x 236x100x35 i 1x 201x50x35 - musiały być płytsze, bo głębokie by "zagraciły" sypialnię) z wyposażeniem i drzwiami wyszły mi w okolicach 2300 zł, a za podobną ilość płyty meblowej, docięcie, naklejenie obrzeży, montaż, zawiasy, uchwyty i tak dalej, dałbym około 2000 zł (sama
  • Odpowiedz