Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Poważne pytanie do osób które mają co miesiąc nadwyżkę finansową.
Troszkę się poszczęściło i od pewnego czasu udaje się odkładać co miesiąc kilka tysięcy euro miesięcznie. Narazie trafia to na jakieś konto oszczędnościowe 4-5% ale zastanawiam się czy to jest najlepsza opcja, może lepiej robić coś innego z tą kasą póki nie uzbiera się jakaś znacząca kwota?

#finanse #pieniadze #oszczednosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Obowiązkowo #gielda

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 2
konkretny-realista-74: Jak pytasz na wykopie, tzn. że lepiej, żeby ten hajs leżał sobie na 5%. Uznieraj sobie jakąś kwotę którą bez żalu i wyrzutów sumienia np. mógłbyś komuś oddać, spalić, zgubić czy przegrać w kasynie. Jak będziesz gotowy - wtedy wróć i pytaj o porady wykopków.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: finansowa forteca Marcin iwuc
Albo
Inwestowanie dla każdego Mateusz samolyk

Każda z tych książek ci da Tobie widzę abyś umial samemu podjąć odpowiednią i świadoma dla siebie decyzhe oraz rozumieć zagrożenia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pytasz na portalu z śmiesznymi kreskami :) baw się dobrze, poczytaj moje wpisy, :) może strzelisz na górce i sprzedasz na dołku,

a tak na poważnie,
unicredit jak masz euro

jak chcesz przejść na pln, ale generalnie euro jest spadkowe, więc może zarobisz jak przejdziesz na pln, tylko i wyłącznie orlen ale możesz uśredniać, .... teraz mamy jakieś przesilenie w dół ale i tak w perspektywie roku może zarobisz...
  • Odpowiedz
@makler___gieldowy: To tak jeszcze od razu zapytam w tym wątku, bo to dla mnie jako świeżaka zagadka - załóżmy, że ustrzeliłem 10-20% na jakiejś akcji w ciągu kilku tygodni. Śledząc sytuację na rynku myślę, że pora wysiadać. Czy taką kasę lepiej trzymać w depo czy jest jakaś możliwość bez prowizyjnego (xtb) przerzucenia środków na jakiegoś pewniaka 2-4%, żeby takie depo robiło chociaż cokolwiek?
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: ja gram już 5 lat i powiem ci tylko tyle, że je się małymi łyżeczkami i nigdy nie można być chciwym.
ja gram blue chipy. Czekam i jak za mocno urosło to sprzedaję i jak spadnie dokupuję i czekam dalej.
Każdy musi mieć swoją strategię. Przerzucanie kasy po kontach rodzi tylko podejrzenie z strony banków i jak przerzucasz więcej to to widzi też US. Pieniądz lubi ciszę. Lepiej niech
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Smierdzi kutasem. Na chwile obecna masz 6 bankow, ktore oferuja promocyjne KO na ponad 7% dla 100-200k, a ty trzymasz to na KO, ktore daja 4-5%?
Czyli co, zalozyles konto oszczednosciowe w jakims banku i nie sprawdzales, czy inne nie oferuja lepszych warunkow?
  • Odpowiedz
Jak chcesz zainwestować bezpiecznie, w dłuższej perspektywie (10-15 lat) to kupuj za to etf na akcje z całego świata- np VWRL.
Przy bardzo realnym średniorocznym zwrocie 7%, po 15 latach odkładania 3000 eur miesięcznie możesz liczyc że uzbierasz ok 900k Eur. Po tym czasie fundusz powinien też wypłacać ok 1000Euro dywidendy miesięcznie (wypłaty kwartalne) i ciągle dalej rosnąć.
  • Odpowiedz
Przerzucanie kasy po kontach rodzi tylko podejrzenie z strony banków i jak przerzucasz więcej to to widzi też US. Pieniądz lubi ciszę.

@makler___gieldowy: w sensie że co niby się stanie jak będziesz tak przerzucał pieniądze? Co ty sobie uroiles, wykopku?
  • Odpowiedz