Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu na wykopie boty dalej ględzą o jakimś kryzysie?

Mam 6 lat doświadczenia w Javie, studia mgr z polibudy, mnóstwo certów z AWS, Kubernetesa, Terraforma. Mój stack to fullstack: Java + Node(TS), SQL + InfluxDB , Elasticsearch, Kafka plus cloud itd - z frontu React + NextJS. Nie jestem żadnym pasjonatem, uczę sie tylko w pracy, brałem udział w wielu 6-12 miesięcznych projektach w kontraktornii które współrealizowałem od A do Z.

W obecnej firmie wygasł mi projekt i klient się wycofał, zaproponowali darmowy bench, odmówiłem. Rozwiązanie kontraktu, nowej roboty szukałem trochę ponad miesiąc - ze względu na wydłużające się procesy rekrutacyjne. 10 wysłanych CV, 6 rozmów, 2 oferty, 130zl/h bez urlopów jako mid full stack, czyli stawka którą nieraz mają ludzie 10 lat expa. Nie przygotowywałem się zbytnio pod rozmowy - powtórzyłem sobie wszystkie podstawowe algorytmy i struktury danych, zrobiłem w 2-3 dni podstawowe 75 leetcode blind, poczytałem o nowoczesnym system design, trochę teorii typu wielowątkowość, garbage collectory itd. Zajeło mi to tydzień, potem zrobienie CV i wysyłka.

A tu piszą ludzie że ktoś niby roboty szuka pół roku. Jakiś gość hotdog w nicku, pisze jakieś takie nieskładne bzdury o kryzysie, a ewidentnie kuleje u niego soft skill, wy kupujecie od niego bajeczki że niby ciężko z robotą xD Po co wy tak trollujecie? Kryzys dawno się skończył. Co prawda jest 50% ofert mniej, dwa razy zostałem zghostowany w trakcie rekrutacji, ale jak już się ma 5+ lat expa to robota jest praktycznie od kopa. Nie wiem co wy robicie że w miesiąc nowej roboty nie potraficie ogarnąć i siedzicie pół roku na bezrobociu. Po co?

#programowanie #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Gratuluje. Dostałeś równowartość 85zł/h z września 2018r. Był to miesiąc gdy rozpocząłem swój pierwszy kontrakt B2B za 115zhł/h. Mając wtedy:
- 4 lata doświadczenie (zrobiłem tylko inż. więc zacząłem pierwszą pracę w wieku 22 lat, możliwe, że Ty miałbyś wtedy 2 lata doświadczenia jeżeli nie pracowałeś w IT gdy robiłeś mgr.)
- Zero certyfikatów.
- Nie wiedziałem co to jest leetcode (dzisiaj wiem co to jest ale wciąż nie
  • Odpowiedz
Czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu na wykopie boty dalej ględzą o jakimś kryzysie?

@mirko_anonim: bo może dlatego, że mamy kryzys i mamy np. spadek ofert o 50% r/r, layoffy i obniżki stawek? reszty baita nie chciało mi się czytać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
konkretny-badacz-40: 130/h to teraz w IT dają?
Ale się cieszę, że nie związałem się z IT, tylko poszedłem w budowę maszyn. Tu stawki dla specjalisty, który jak już wie to wie i sie nie musi doszkalać ani stresować, że wejdzie zaraz nowy język i to co on robi będzie przestarzałe bo normy mają po 50 lat i się za bardzo nie zmienią, zaczynają się od 200/h.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
miły-znawca-70: Co to jest “darmowy bench” ? o_O

Ale tak, u mnie koledzy true nerdy hakiery zajebiaszcze w swojej robocie nie narzekają. Niektórzy to po 2 etaty robią. Strasznie trudno znaleźć kompetentnych ludzi.

Ogólnie przez ostatnie 15-20 lat masa ludzi szła do IT, bo pieniążki i tyle; nie mieli albo talentu, albo pasji/ochoty żeby przepracować swój brak talentu i teraz mogą mieć kłopoty, bo to się latami kumuluje.
  • Odpowiedz