Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego kalkulator kredytu na Otodom pokazuje inne wartości?
O co chodzi z tym kalkulatorem kredytu na otodom, że pokazuje tak inne wartości?
#nieruchomosci #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego kalkulator kredytu na Otodom pokazuje inne wartości? Ⓘ
O c...

źródło: image-1

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przy kredycie liczy się tylko RRSO i na to patrz, a nie na to, że Ci otodom inaczej wyliczył ratę. Ten drugi kalkulator jest bardziej miarodajny bo bierze pod uwagę wszystkie koszty kredytu (RRSO) a nie tylko oprocentowanie. I tak, przy bańce kredytu rata wyniesie około 6500 zł miesięcznie.

Podziwiam ludzi, że się decydują na takie kredyty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przy podanych paramertach rata powinna wyjść 6 z hakiem. Jeśli nie musisz, to nie bierz na 30 lat. O ile puszcza Cię zdolność kredytowa i możłiwości finansowe to weź na 20, rata wyjdzie koło tysiaka, może tysiąc trzysta więcej, a hamonogramowo spłacania masz 1/3 mniej. Nawet jak bierzesz z założeniem nadpłącania to ihmo już na wejściu warto wziąć na krótszy okres.
  • Odpowiedz
@Piotrek__B: Nie warto brać na krótki okres, warto brać na długi okres z możliwością nadpłaty. Jak się coś stanie to masz pole do manewru, jak Cię stać to nadpłacasz i szybciej spłacasz kredyt.
  • Odpowiedz
@Snowflake_: Wg mnie jeśli wiesz, że stać cię na ratę bez spiny to warto od razu wziąć na takie przykładowe 20 lat zamiast na 30, jeśli tysiak z kawałkiem nie robi różnicy. Już na wejściu zakładasz niższą sumę odsetek do zapłaty w całym okresie kredytowania, a w przypadku chwilowych przerw w nadpłatach, czy jak zapomnisz nadpłacić, kredyt jest tańszy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
precyzyjny-znawca-37: @Snowflake_: @Piotrek__B
Tu OP, kredo planowane na dwie osoby na UOP razem +- 30k brutto. Co do okresu spłaty to zdecydowanie wolałbym wariant dłuższego terminu, ale właśnie z nadpłacaniem bo tak to raczej zdecydowanie bezpieczniej nawet jakbymśmy nie zawsze mogli w porównaniu do obowiązkowej raty większej o 1-1.5k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: finansowo wyjdzie Ci na to samo, tak samo możesz wybierać po nadpłacie, czy chcesz skrócić okres kredytowania, czy mieć niższą ratę. Ja miałem kredyt na 15 lat, spłaciłem nadpłacając co miesiąc w 3 lata. Po prostu mi się rata zmniejszała co miesiąc, aż w końcu zniknęła i kredyt był spłacony. Nic nie skracałem w banku, bo do każdego skrócenia potrzebny jest aneks do umowy, który kosztuje (nie pamiętam czy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To nie jest kalkulator, tylko narzędzie marketingowe. Zwykle nie pokazuje prawdziwych ofert. Służy do zbierania kontaktów, które są dalej sprzedawane.

przy kredycie liczy się tylko RRSO i na to patrz,

@Snowflake_: RRSO w przypadku kredytów hipotecznych wprowadza w błąd. Każdy bank stosuje inne kryteria do jego obliczania. Na przykład część banków uwzględnia koszt ubezpieczenia nieruchomości, a inne nie. Stosowane są różne stawki referencyjne, dzisiaj bardzo mocno wpływa
  • Odpowiedz
@Piotrek__B zawsze się bierze na jak najdłuższy okres, nikt ci nie zabroni wziąć na 30 lat i nadpłacać do raty dla 20 lat, wyjdzie na to samo, ale masz dodatkowy dupochron w postaci mniejszego miesięcznego obciążenia w razie gdyby ci się powinęła noga i zostałbyś dłużej bez pracy

@Snowflake_ takie kredyty to znaczy jakie? bańka dzisiaj to nie to samo co dekadę czy dwie temu, poza tym to kwestia relatywna
  • Odpowiedz